MENIU

Șocant: 10 maimuţe folosite de Volkswagen la testarea emisiilor de carbon

Teste pe maimuțe

Volkswagen este acuzată că a efectuat o serie de teste pe maimuțe, animalele fiind obligate să inhaleze noxe de la motoarele poluante produse de companie.

O nouă lovitură de imagine, pentru Volkswagen. Compania germană implicată într-un imens scandal privind trucarea emisiilor de carbon este în centrul unei noi controverse.

Constructorul de automobile a fost nevoit să își ceară scuze public după ce presa americană a scris că, în urmă cu patru ani, Volkswagen a efectuat o serie de teste pe maimuțe, animalele fiind obligate să inhaleze noxe de la motoarele poluante produse de companie.

Volkswagen recunoaște, într-un comunicat oficial, că studiul, efectuat de un grup de cercetare şi de lobyy înfiinţat de VW, dar și de Daimler, BMW şi Robert Bosch, a fost o greşeală.

"Ne cerem scuze pentru acest gest greşit şi pentru lipsa de judecată a persoanelor implicate. Suntem convinşi că metodele ştiinţifice alese atunci au fost greşite. Ar fi fost mai bine ca acest studiu să nu fi avut loc", se arată într-un comunicat al VW.

Pe de altă parte, Daimler a anunţat că va începe o investigaţie proprie în acest caz, în timp ce BMW s-a distanţat de studiul respectiv, afirmând că nu a participat la designul şi metodele acestuia. Bosch a precizat că s-a retras din grupul respectiv în 2013.

Scuzele formulate de VW vin după ce New York Timex a relatat despre un studiu din 2014, efectuat într-un laborator din New York, în care 10 maimuţe au inhalat emisii de la un automobil VW Beetle cu motor diesel.

Ulterior, constructorul german a fost în centrul unui scandal concretizat cu pierderi de miliarde de euro, scrie RFI. S-a dovedit că 11 milioane de mașini erau echipate cu un soft ilegal care indica emisii de noxe mult mai mici decât cele reale. Oxizii de azot emiși de motoarele diesel depășeau în realitate chiar și de 35 de ori limita legală.

Mai multe articole despre:
teste emisii emisii de CO2