MENIU

Șoc in Germania: Extrema dreptă e tot mai puternică, social-democrații se prăbușesc

Formaţiunea populistă de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a depăşit pentru prima dată Partidul Social Democrat (SPD) în opțiunile electoratului, potrivit unui sondaj comandat de tabloidul Bild și citat de Deustche Welle. 

Social-democraţii au pierdut un procent, ajungând la 15,5%, în timp ce AfD a urcat cu un procent, fiind cotată cu 16% și având în fața doar blocul conservator al actualului premier Angela Merkel, cu un avans considerabil.

Prăbușirea social-democraților sub conducerea lui Martin Schulz (care a renunțat la funcție săptămâna trecută) era evidență încă din toamna anului trecut, când la alegerile federale au fost obținut cele mai proaste de după al Doilea Război Mondial.

Marți, liderii SPD trebuie să se pronunțe prin vot privind o nouă coaliție cu blocul consevator al cancelerului Merkel. Unele voci puternice din partid sunt ostile acestei alianțe, în condițiile în care, potrivit analiștilor, aceasta a avut efectul de a îndepărta electoratul tradițional, iar o parte s-a refugiat spre dreapta populistă, cu disucrs antimigrație. 

Mai multe articole despre:
Germania Angela Merkel extrema dreaptă