MENIU

Rareș Bogdan: "Oana Stănciulescu a fost zdrobită, a fost călcată în picioare"

Jurnalistul Realitatea TV Rareş Bogdan a criticat dur scrisoarea "manifest" împotriva desemnării Oanei Stănciulescu ca membră în Consiliul de Administrație TVR, transmisă joi, 17 martie, copreşedinţilor PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

În documentul semnat de peste 40 de persoane, printre care Liviu Antonesei, Liviu Beris, Gianina Cărbunariu, Daniel Cristea Enache, Iulian Fota, Mihaela Grancea, Florin Iepan, Norman Manea, Adrian Niculescu şi Andrei Kleun, jurnalista Oana Stănciulescu este acuzată că " îşi face un crez din a reabilita, şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată".

În plus, în documentul citat se mai afirmă că jurnalista "împreună cu alţi colegi 'întru credinţă' neolegionară au atacat brutal Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului 'Elie Wiesel', organism al Guvernului României şi au adus injurii grosolane directorului general al Institutului".

"Este cea mai tristă zi din cariera mea de jurnalist. Ce am văzut azi a depăşit orice limită a înţelegerii umane. Nu am crezut că în 2016 poate fi stigmatizat un om pentru că a vorbit într-o emisiune de televiziune. Mă simt cu atât mai vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat... Eu sunt vinovat că în vara anului trecut mi-am permis să vorbesc la Realitatea TV pro şi contra, cât se poate de echidistant, aşa cum se face într-o democraţie, cazul Vintilă Horea, legea antilgionari, cazul Mircea Vulcănescu şi mi-am pus întrebări", a comentat Rareș Bogdan în timpul emisiunii "Jocuri de Putere."

"În România anului 2016, un om care își iubește țara și cere să se facă dreptate sau să se considere așa cum sunt cei care au făcut și greșeli, arătând și bune și rele, este pus la zid. În ce mod? De cine? De semeni, de un grup de intelectuali. Că cine oare în lumea asta este de o perverstitate mai mare decât cei care au cunoștințele, care au cultura, care au gândirea...? Deci Oana Stănciulescu a fost azi zdrobită de niște semnatari ai unei scrisori care nu trebuia să ajungă în spațiul public, care  nu trebuia să ajungă la mine, ci la strict doi oameni: Alina Gorghiu și Vasile Blaga. De ce? Pentru că PNL, împreună cu alți reprezentanți și-au permis să o voteze cu 82 de voturi... parlamentari români au considerat că Oana Stănciulescu este unul dintre jurnaliștii care pot să reprezinte o voce în Consiliul de Administrație al TVR. Între cei 13 membri, Oana era o voce. 82 de parlamentari români au spus ‘Da’, anii petrecuți la Dreptatea, lupta ei pentru democrație, anii petrecuți la Ziua, la Evenimentul Zilei, la România Liberă, la Antena 3, anii petrecuți la TVR și la Realitatea TV sunt suficienți pentru ca Oana să poată vorbi, să poată veni cu expertiza ei pentru programele Televiziunii Publice. (...) La Realitatea TV doar s-a vorbit despre Emil Cioran, despre Nichifor Crainic, Mircea Eliade, Nae Ionescu, Eugen Ionesco, Mircea Vulcănescu și Vintilă Horea – pentru că este cazul din cauza căruia Oana Stănciulescu a fost călcată în picioare. (...) Nu cred că în această țară există antisemitism, iar dacă există trebuie sancționat imediat... Dar să o faci pe Oana Stănciulescu antisemită în 2016, să spui că este fascistă?! Omul care în '90 era în Piața Universității, care a scris la Dreptatea atâtea articole cât n-au citit semnatarii acestei scrisori abominabile... Oana Stănciulescu este pusă la zid, este arătată cu degetul, e trecută pe lista neagră pentru delict de opinie în 2016, pentru că a venit și în trei emisiuni de televiziune a vorbit. Atât. A vorbit", a adăugat el.

Pe de altă parte Oana Stănciulescu a afirmat la Realitatea TV, în timpul emisiunii "Jocuri de Putere", că "plătește prețul libertății".

"Libertatea are un cost și noi l-am plătit. Și eu sunt dispusă să-l plătesc. Păcat că se întâmplă asta în 2016, când spunem că suntem membrii UE, că suntem europeni. Am vrut să fim în Europa, fiecare cum am putut, cu condeiul, cu scrisul...", a declarat ea.

"(...) Aici nu e vorba de mine, nu trebuie să vorbim despre mine în această seară. Eu am făcut ce am știut, ce am crezut eu... E vorba de un principiu și dacă nu realizăm că e grav când ni se ciuntesc libertățile, atunci pe zi ce trece vom mai pierde câte ceva. Eu poate sunt mai nebună, poate sunt mai pătimașă, dar sunt de bună credință și o să lupt în continuare. Nu o să tac, o să vorbesc și de acum încolo despre ce cred eu că trebuie să vorbesc. Dar poate că alții se vor teme...", a mai spus Oana Stănciulescu.