MENIU

Explicația este surprinzătoare. De ce ne este frică de întuneric chiar și la vârsta adultă

Se spune că ne naștem cu două temeri: de a cădea și de zgomote puternice. Cu frica de întuneric și cu toate celelalte fobii ne alegem în urma experiențelor prin care trecem, susțin psihologii.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că nu ne este frică de întunericul însuși, ci de ceea ce acesta ar putea ascunde.

Această teamă datează din vremea în care nu exista electricitate, când oamenii nu aveau locuințe bine protejate și erau expuși prădătorilor de noapte. De altfel, cercetătorii asociază frica de întuneric cu obiceiul unor animale periculoase, precum leii, de a vâna doar după ora 18:00 și niciodată când este lună plină, pentru a fi cât mai întuneric.

Un studiu recent a arătat că nu mai puțin de 40% din participanți se tem să iasă din casă noaptea fără a avea o sursă de lumină aproape. De asemenea, mulți adulți au recunoscut că dorm cu lumina aprinsă din cauza acestei temeri. Cu toate acestea, unii dintre ei nici nu-și dau seama că au frică de întuneric. ”Oamenii se gândesc că, adulți fiind, nu le este teamă de întuneric, ci de hoți”, explică un psiholoc, citat de mirror.co.uk.

 

 

Mai multe articole despre:
fobie întuneric psiholo frica intuneric