MENIU

O statistică UE dezvăluie adevărul cumplit din spatele creșterii economice din România

România poate avea economia cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană, dar ascunde un indicator mai puţin măgulitor: privarea socială, arată statisticile Eurostat, citate de Bloomberg.

Unul din doi români are probleme incluzând  incapacitatea de a-şi păstra căminul cald sau de a-şi permite o masă cu carne sau peşte în fiecare zi, potrivit unui raport al Eurostat în această săptămână.   

Statistica arată că economia României a crescut cu 8,8% în al treilea trimestru, cel mai mult în aproape un deceniu. "În ciuda faptului că Bulgaria este cea mai săracă ţară a blocului în ceea ce priveşte produsul intern brut pe cap de locuitor, România a făcut mai rău decât vecinul său.

Datele arată că unii foşti membri ai comunismului din UE vor trebui să-şi menţină performanţele economice recente, pentru a reduce în mod semnificativ decalajul faţă de Occident. Poate că nu este uşor", scrie Bloomberg, potrivit Adevarul.   

Guvernul României "a redus investiţiile până la nivelul cel mai scăzut, nu a reuşit să absoarbă fondurile UE şi a incercat să piardă incertitudinea în sectorul privat prin schimbarea impozitării", a declarat economistul Dan Bucşa, adăugând că "toate acestea vor cântări asupra creşterii potenţiale şi vor împiedica o convergenţă mai rapidă a standardelor de viaţă."