MENIU

O staţie de reciclare a deşeurilor ar putea fi amplasată la 300 de metri de un cartier rezidenţial din Ilfov

Groapă de gunoi / Fotografie cu caracter ilustrativ

Scandal în Ilfov, din cauza viitoarei staţii de reciclare a deşeurilor! Localnicii şi primarul din Ciorogârla acuză Consiliul Judeţean că vrea să construiască un centru de sortare şi depozitare aproape de un cartier rezidenţial şi de o zonă protejată. În replică, şefii de la judeţ spun că este doar o variantă şi că nu a fost încă ales amplasamentul. 

În Ciorogârla, judeţul Ilfov, la aproape 20 de kilometri de Bucureşti, în câmp, Consiliul Judeţean Ilfov are în plan să cumpere aproape 9 hectare de teren agricol pe care să construiască o staţie de reciclare a deşeurilor. Teren pe care tot consiliul judeţean Ilfov va plăti aproape 1 milion şi jumătate de euro, fonduri europene.

"Este un proiect controversat. Nu există un raport de mediu, nu există un raport de trafic, în zonă sunt situri arheologice, nici asta nu e prevăzut în raport", spune Roxana Tenciuc, consilier local Ciorogârla.

Undeva la 150 de maşini de gunoi pe zi ar trebui să fie descărcate acolo, potrivit proiectului. Aproape 200.000 de tone de deşeuri anual din aproape toate localităţile din judeţul Ilfov, scrie observatornews.ro.

Potrivit dcnews.ro, localnicii din Ciorogârla se împotrivesc transformării localității într-o viitoare Glina.
 
Ciorogârla a devenit atractivă pentru proiecte imobiliare, după ce mai mulți bucureșteni și-au construit case în zonă, dată fiind ușurința accesului, pe A1, în Capitală. O stație de sortate a deșeurilor amplasată în apropierea localității ar opri dezvoltarea unor noi proiecte, în condițiile în care în Ciorogârla nu sunt activități industriale, nu există un sistem de canalizare sau aducțiuni de apă. 

Localnicii, care sperau că bucureștenii mutați în comună vor ajuta la urbanizarea localității, constată că sunt "condamnați" să rămână la puțul de apă din curte și chiar să devină groapa de gunoi a Capitalei.

Pe 17.08.2021, a fost depusă PLÂNGEREA PREALABILĂ prin care se solicită revocarea Hotărârii Consiliului Județean Ilfov nr. 123/28.07.2021, privind aprobarea Raportului de evaluare – Teren extravilan Ciorogârla T5, P15/3, 14/4 Lot 1 si T5 P15/3, 15/4 Lot 2, jud. Ilfov și aprobarea constituirii unei comisii de negociere în vederea achiziției celor două loturi de teren necesare pentru realizarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Ilfov".

Această plângere a fost depusă în numele a 109 petenți (semnatari din comunele Ciorogârla și Joița), reprezentați prin petent principal Maria-Roxana TENCIUC - consilier local al primăriei Ciorogârla și de domnul avocat Silviu Bubulică.