MENIU

O specie aflată pe cale de dispariţie în România, salvată de nişte elevi. Ideea genială a tinerilor

Patru elevi din Galaţi au gândit un proiect care va ajuta la creşterea sturionilor, o specie aflată în prezent pe cale de dispariţie.

Folosind energie regenerabilă, robotul hrăneşte peştii automat, curăţă bazinul acestora, reglează calitatea apei şi separă peştii ajunşi la maturitate.

Întregul sistem a fost gândit şi construit de patru elevi, Alexandra Buruiană, de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri”, Mihai Profir, Robert Enache şi Dănuţ Constantin Oprea, toţi în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Ioan Cuza”, care vor reprezenta Galaţil la Olimpiada Internaţională de Robotică 2017 – „Creativitate”, care va avea loc în luna noiembrie, la San José – Costa Rica. 

Munca la robotul care va ajuta la creşterea sturionilor într-un mediu ecologic a început în luna mai. De atunci şi până acum, robotul a crescut şi a fost îmbunătăţit. „Este prevăzut cu panouri solare, care se mişcă după soare şi astfel captează cât mai multă lumină, pentru a pune în mişcare pompele care filtrează apa. De asemenea, are un modul care este prevăzut cu o macara, aceasta culegând plantele care au ajuns la maturitate, după care le transportă apoi pe o platformă de unde pot fi preluate de om, şi înlocuite cu altele. Plantele sunt necesare pentru că ele fac parte din procesul de purificare a apei”, a explicat Alexandra Buruiană.

Sursa 

Mai multe articole despre:
sturioni proiect elevi sturioni sturioni elevi