MENIU

O nouă tranșă de vaccin COVID-19 de la AstraZeneca, în România! CUM vor fi împărțite cele aproape 150.000 de doze

vaccin COVID-19 produs de AstraZeneca

O nouă tranșă de doze de vaccin de la AstraZeneca, în România! Este vorba de 148.800 de doze de vaccin care sosesc pe cale terestră în țara noastră. Acestea vor fi distribuite în centre din șapte județe din țară, inclusiv Capitala, până la sfârșitul săptămânii.

 

Astăzi, 25 februarie a.c., sosește în România pe cale terestră, o nouă tranșă de vaccin AstraZeneca, care constă în 148.800 de doze, a anunțat Comitetul Național de coordonare a Vaccinării (CNCAV).

În următoarele trei zile, dozele de vaccin vor fi depozitate în centre din șapte județe.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în etapa curentă.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Până în prezent, din 7 februarie, în România au ajuns trei transporturi cu vaccin AstraZeneca, adică 336.600 de doze, în total. Au fost primite pe rând 81.000 de doze, pe 7 februarie, 92.400 de doze, pe 11 februarie, și 163.200 de doze, pe 18 februarie.

DISTRIBUȚIA pe județe a celor 148.800 de doze de la AstraZeneca, sosite în țară, joi, 25 februarie 2021

În perioada 26-28 februarie a.c., dozele de vaccin vor fi distribuite, după cum urmează:

  • Centrul Național de Stocare București: 44.900 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 17.300 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Cluj: 20.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 15.800 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Craiova: 13.400 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Iași: 22.000 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Timișoara: 15.000 doze.

 

Foto: CNCAV

Peste 91.000 de români s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu serul de la AstraZeneca în ultimele 11 zile, de când a început imunizarea cu noul produs.

Din 15 februarie până miercuri, 24 februarie, 91.154 de persoane s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca, dintre care 9.730 în ultimele 24 de ore. 

Au fost raportate 1.041 reacții adverse, dintre care 20 de tip local și 1.021 de tip general. În această săptămână, a fost înregistrată și prima reacție de șoc anafilactic la vaccinarea împotriva COVID-19 din România. A fost raportată în cazul imunizării cu serul de la AstraZeneca, marți, 23 februarie, la o femeie de 46 de ani, care nu știa să aibă antecedente alergice și care și-a revenit în aproximativ 7 minute, după intervenția promptă a personalului medical.

Imunizarea cu vaccinul dezvoltat de AstraZeneca a ajuns deja la a doua săptămână în România. Autoritățile au recomandat, până în acest moment, vaccinarea cu acest ser doar a persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani. Mai ieftin și mai ușor de păstrat, vaccinul AstraZeneca are, după a doua doză, aceeași eficacitate ca și cele de la Pfizer și Moderna. Cum funcționează, cum este adminstrat, ce persoane se pot vaccina doar cu AstraZeneca, dar și ce reacții adverse, inclusiv alergice, pot să apară după imunizare și ce recomandări au medicii în această situație.

TOT ce e bine să știm despre vaccinul COVID-19 AstraZeneca: CÂT de eficient este, CINE îl poate face, REACȚII adverse posibile