MENIU

O cunoscută cântăreață și un fost deputat al opoziției ruse, pe lista neagră a autorităților de la Moscova! Motivul pentru care au fost clasificați drept „agenți ai străinilor”

Zemfira Ramazanova / Profimedia

O vedetă rock rusă și un fost deputat al opoziției au fost catalogați, vineri, drept „agenți ai străinilor” de către justiția rusă pentru sprijinul lor față de Ucraina, într-un nou semn de represiune înainte de aniversarea de un an a conflictului, pe 24 februarie.

Numele Zemfira Ramazanova („Zemfira” de la numele ei de scenă) și Dmitri Gudkov apar acum alături de alte zeci de persoane pe lista ministerului justiției, pe care figurează persoane considerate „agenți străini”, relatează AFP preluat de HotNews.ro.

Zemfira este acuzată că „a luat poziție în mod deschis în sprijinul Ucrainei” și că a criticat „operațiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina.

Dmitri Gudkov, un opozant al lui Vladimir Putin și fost deputat, „a cerut furnizarea de arme Ucrainei” și ”introducerea de măsuri restrictive împotriva Rusiei”, potrivit ministerului. Ambii au părăsit Rusia.

Infama etichetă de „agent străin”, care amintește de „dușmanul poporului” din epoca sovietică, este folosită de autoritățile ruse pentru a suprima vocile critice.

Această clasificare îi obligă pe oameni să treacă prin proceduri administrative dificile și să se identifice ca atare în orice publicație, inclusiv pe rețelele de socializare, sub sancțiunea unei amenzi.

Legea privind ”agenții străinilor” a fost înăsprită în 2022, adăugând noi interdicții.

Mai multe articole despre:
cantareata deputat rusia moscova agenti straini