MENIU

O consumăm zilnic şi nu ştim cât rău ne face. Banala legumă care ne poate otrăvi

O consumăm zilnic şi nu ştim cât rău ne face. Banala legumă care ne poate otrăvi

Cine ar fi crezut că banalul cartof conţine otravă în tulpină şi frunze şi devine periculos dacă e lăsat să devină verde sau lăsat să inverzească. 

Transformarea în verde se datorează unei mari concentraţii a unei toxine numită glicoalkaloida. Suntem avertizaţi că otrăvirea cu cartofi este rară, dar se poate întâmplă din când în când, arată evz.ro.

Moartea survine de obicei după o perioadă de slăbiciune şi confuzie, urmată de comă. Potrivit nutriţioniştilor autohtoni, românii sunt mari fani ai cartofului şi tocmai de aceea ar trebui să fie atenţi “când mănâncă una dintre legumele lor preferate”.

În SUA de exemplu, în ultimii 50 de ani, majoritatea cazurilor de deces au rezultat în urmă consumului de cartofi verzi sau a ceaiului din frunze de cartof.

Cartofii noi pot fi păstraţi în frigider timp de 1 săptămâna însă cartofii maturi trebuie ţinuţi în cămară, beci sau alt loc uscat, întunecos şi răcoros. Atunci când cartofii “vechi” sunt ţinuţi în frigider (pentru a nu încolţi), amidonul se transformă în zaharuri şi creşte cantitatea de solanina, devenind dăunători.

Cumpără cantităţi mai mici şi întotdeauna fără părţi negre/închise la culoare, fără coajă verde sau urme de încolţire.