MENIU

O catastrofă nucleară mai gravă decât Cernobîlul, ascunsă de ruși. Secretul, dezvăluit acum

Dezastru nuclear înainte de Cernobil

A fost un dezastru nuclear de patru ori mai rău decât cel de la Cernobîlul dacă ne raportăm la numărul cazurilor de radiere acută a locuitorilor din regiunea afectată, însă autoritățile sovietice au ținut totul sub preș.

A fost un dezastru nuclear de patru ori mai rău decât cel de la Cernobîlul dacă ne raportăm la numărul cazurilor de radiere acută a locuitorilor din regiunea afectată, însă autoritățile sovietice au ținut totul sub preș. Secretul a ieșit abia acum la suprafață.

O investigație realizată de site-ul New Scientist a obținut în cele din urmă cifrele impactului pe care dezastrul nuclear de la Semipalatinsk, în Kazakhstan, l-a avut asupra sănătății oamenilor.

Incidentul nuclear mai devastator decât cel de la Cernobîl a avut loc în august 1956, atunci când o eroare la testele nucleare de la Semipalatinsk a lovit din plin orașul industrial Ust-Kamenogorsk din Kazakhstan. Cel puțin 600 de oameni au ajuns de urgență în spitalele din orașul sovietic cu stări de rău cauzate de iradiație.

Potrivit unui raport secret citat de New Scientist, o delegație științifică de la Moscova a mers imediat în regiunea kazahă pentru a acoperi urmele deflagrației fără precedent.

În paralel, testele nucleare de la Semipalatinsk au continuat, fără ca oamenii din regiune să fie informați cu privire la riscurile uriașe de contaminare.

"Pentru mulți ani, a fost un mare secret", a declarat directorul unui institut specializat din Kazakhstan, Kazbek Apsalikov.

Semipalatinsk a fost locul cu cele mai multe teste nucleare din lume între 1950 și 1960. Raportul catalogat ca "strict secret" arată cât de mult știau de fapt savanții sovietici cu privire la impactul catastrofal al incidentului asupra sănătății oamenilor.

Mai multe expediții de oameni de știință din capitala URSS au documentat în detaliu nivelul extins și persistent de contaminare radioactivă asupra solului și hranei din orașele și satele din estul Kazakhstanului.

Mai multe articole despre:
Cernobîl Semipalatinsk