MENIU

O bază militară americană, ascunsă sub gheţari, iese la suprafaţă. Ar putea produce o catastrofă

<p>Baza militara SUA</p>
<p>Baza militara SUA</p>
<p>Baza militara SUA</p>

O bază militară construită în secret de armata americană sub gheţarii Groenlandei iese la suprafaţă şi riscă să producă o catastrofă ecologică.

Cel mai ascuns secret al Războiului Rece este dezvăluit de fenomenul încălzirii globale, potrivit „Le Figaro". Baza militară „Camp Century" a fost construită în secret în 1959, sub o banchiză din nord-vestul Groenlandei, în cadrul proiectului „Iceworm".

În contextul unor tensiuni acerbe între Statele Unite şi Uniunea Sovietică, proiectul secret era destinat găzduirii a 600 de rachete balistice, dar şi desfăşurării unor activităţi de cercetare. În acest scop, au fost construite galerii imense, laboratoare, spaţii de depozitare, chiar şi un spital, un cinematograf şi o biserică pentru personal. Tot acest spaţiu a fost iluminat de un mic reactor nuclear.

Însă proiectul a fost abandonat în 1967, după criza rachetelor din Cuba, şi a rămas secret până în 1997. Dacă un raport al Institutului Danez pentru Politică Externă a dezvăluit existenţa acestei baze, fenomenul încălzirii globale urmează să o arate lumii.

Însă costul acestei dezvăluiri pare ridicat, potrivit calculelor din acest moment. „Nimeni nu s-a gândit că (baza) va ieşi la suprafaţă, dar lumea s-a schimbat", afirmă William Colgan, un glaciolog de la Universitatea York, potrivit Adevarul.ro.

Potrivit lui, în ritmul actual, Camp Century va putea fi vizibilă în 2090, dar cu riscuri imense pentru mediul încojurător. În urma unor cercetări în Arhivele Militare Americane, s-a constatat că la faţa locului au rămas aproape 200.000 de litri de carburanţi, 240.000 de litri de apă uzată şi deşeuri radioactive, care riscă să ajungă în apele oceanice.

Mai multe articole despre:
null