MENIU

O afecțiune neurologică rară, inclusă pe lista efectelor secundare ale vaccinului anti-Covid Johnson & Johnson. Decizia EMA

Vaccin anti-Covid Johnson & Johnson

Sindromul Guillain-Barré, o afecţiune neurologică rară, a fost înregistrat joi de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ca efect secundar al vaccinului anti-COVID-19 produs de Johnson & Johnson. Cercetătorii au precizat însă că astfel de cazuri sunt extrem de puține comparativ cu numărul persoanelor imunizate.

Datele Agenției arată că, până la 30 iunie, în lume au fost semnalate 108 cazuri de sindrom Guillain-Barré, la un număr de peste 21 milioane de persoane cărora li s-a administrat vaccinul Janssen al companiei americane Johnson & Johnson. O persoană a decedat.

”După ce a evaluat datele disponibile, Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilenţă al EMA (PRAC) a considerat că o relaţie cauzală între vaccinul COVID-19 Janssen şi sindromul Guillain-Barré este posibilă”, se arată în comunicatul Agenției. 

EMA subliniază că astfel de cazuri sunt extrem de rare și că beneficiile vaccinului continuă să depăşească riscurile.

Sindromul Guillain-Barré este o afecţiune a nervilor periferici caracterizată printr-o slăbiciune, chiar o paralizie progresivă, care debutează cel mai adesea la nivelul picioarelor şi urcă uneori până la a afecta muşchii respiratori, apoi nervii de la nivelul capului şi al gâtului.

Deşi astfel de cazuri au fost semnalate foarte rar, EMA recomandă profesioniştilor din sănătate să fie atenţi la semnele şi simptomele sindromului neurologic pentru ”a permite un diagnostic precoce, îngrijiri şi tratament”.

Un avertisment va fi inclus în informaţiile despre produs pentru a sensibiliza cu privire la riscuri profesioniştii din sănătate şi persoanele care primesc vaccinul.

Avertismentul referitor la sindromul Guillain-Barré este inclus şi în prospectul vaccinului anti-Covid al AstraZeneca/Oxford, care utilizează aceeaşi tehnologie pe bază de adenovirus ca şi vaccinul Janssen.

EMA mai precizează că nu a fost stabilită nicio legătură între sindrom şi vaccinurile Comirnaty (Pfizer/BioNTech) şi Spikevax (Moderna), care folosesc tehnologia ARN mesager, potrivit Agerpres.