MENIU

Florin Iordache află săptămâna viitoare dacă va fi șeful Consiliului Legislativ! Decizia a fost amânată de Curtea Constituțională

Numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ, pe masa CCR

Curtea Constituțională (CCR) a amânat miercuri pronunțarea unei decizii în legătură cu numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ, relatează Realitatea PLUS. Judecătorii constituționali vor analiza săptămâna viitoare, pe 11 noiembrie, dacă Florin Iordache poate deveni șeful instituției ce avizează proiectele de lege depuse în Parlament. 

Curtea Constitutionala a Romaniei trebuia să discute miercuri sesizarile PNL si USR privind numirea deputatului PSD Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ, precum și a senatorului USR George Dircă la șefia Secției de evidență a legislației.

Motivul amânării este lipsa judecătorului constituțional raportor în acest caz. Este vorba de Attila Varga, care nu a putut fi prezent miercuri la ședința de plen a Curții, pentru că este în carantină după ce soția sa a fost infectată cu COVID-19.

În sesizarea înaintată CCR, USR a contestat alegerea deputatului PSD Florin Iordache în funcția de președinte al Consiliului Legislativ și a senatorului USR George Dircă la șefia Secției de evidență a legislației invocând exclusiv lipsa voturilor necesare prevăzute de lege pentru o astfel de numire.

Liberalii au depus, pe 22 octombrie, sesizarea de neconstitutionalitate referitoare la hotararea Parlamentului privind numirea deputatului PSD Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ.

In sesizarea semnata de liderul deputatilor PNL, Florin Roman, se arata ca hotararea Parlamentului incalca principiul legalitatii, prevazut de Constitutie.

Liberalii precizeaza ca, potrivit Legii 73/1993, presedintele Consiliului Legislativ si presedintii de sectii se numesc prin votul majoritatii senatorilor si deputatilor, reuniti in sedinta comuna a celor doua Camere ale Parlamentului, pe baza a trei propuneri ale Birourilor permanente pentru fiecare functie, cu avizul Comisiilor juridice reunite. Astfel, acestia afirma ca, in contextul in care Florin Iordache a primit 185 de voturi favorabile, nu a fost intrunit numarul necesar de voturi prevazut de lege - 234 de voturi, pentru ca acesta sa fie numit presedinte al Consiliului Legislativ.

Liberalii afirma ca hotararea Parlamentului in acest caz este neconstitutionala, deoarece Florin Iordache nu indeplineste conditia privind buna reputatie profesionala si morala prevazuta de Legea 73/1993, amintind ca acesta a promovat in calitate de ministru al Justitiei in Guvernul Grindeanu OUG 13/2017 si proiectul privind amnistia si gratierea.

"Conduita publica, din anul 2017, a domnului Florin Iordache a generat revolta publica incompatibila cu dispozitia legala care solicita candidatului la functia de presedinte al Consiliului Legislativ o buna reputatie morala", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

Liberalii invoca in sesizare si incalcarea art. 1 alin. (5) din Constitutie in raport cu dispozitiile art. 20 alin. (2) din Legea 73/1993. Acestia arata ca la dosarul de candidatura nu a fost depus un document care sa ateste ca Florin Iordache a renuntat la calitatea de membru al PSD.

Plenul Parlamentului a decis, marti, numirea lui Florin Iordache in functia de presedinte al Consiliului Legislativ. Iordache a fost numit in functie cu 185 de voturi pentru si 43 contra.

 

Mai multe articole despre:
florin iordache consiliul legislativ