MENIU

Numele copilului îi decide soarta. Ai grijă ce alegi pentru el

Numele copilului îi decide soarta. Ai grijă ce alegi pentru el

Una dintre cele mai dificile decizii pe care proaspeții sau viitorii părinți trebuie s-o ia este alegerea numelui pentru copil. Este și una dintre cele mai importante, care îi va decide viitorul.

Există o mulțime de moduri prin care părinții pot alege numele unui copil:

  • să facă o listă cu preferatele, din care să elimine pe rând;
  • să apeleze la listele de nume existente deja în familie;
  • să se inspire de la numele prietenilor;
  • să opteze pentru un nume din calendarul creștin.

Chiar și cu atâtea opțiuni la îndemână, nehotărârea poate persista până în momentul nașterii, iar deciziile pot fi, uneori, surprinzătoare. Nume exotice, nemaiauzite, inspirate din mitologie, alăturări ieșite din comun sunt adesea alese din dorința de unicitate și originalitate.

Numele copilului, o decizie pe viață

În cartea ‘Ghidul viitoarei mame’, Marjorie Greenfield, directoarea secției de ginecologie a celebrei companii ‘Dr. Spock’, subliniază importanța alegerii numelui copilului. ‘Numele influențează copiii și adulții care le poartă. Cercetările asupra psihologiei numelor au dovedit că în cazul copiilor cu nume mai puțin agreate, aceștia tind să aibă respect de sine mai scăzut, la școală primesc note mai mici și au mai multe probleme psihologice decât copii care au primit un nume ‘. Există însă și reversul medaliei. Și un nume banal ar putea stârni la fel de multe nemulțumiri pentru cel care îl poartă, din cauză că este prea uzual.

Un nume sau două?

Indecizia părinților se reflectă uneori și în opțiunea pentru alăturarea a două sau chiar mai multe nume, mai ales atunci când părinții își susțin, fiecare, propriile propuneri. Așa cum membrii caselor regale primesc la botez mai mult de două nume, ca modalitate de a transmite mai departe numele strămoșilor, și alte persoane fac aceeași alegere. Aleg un nume cu care să se adreseze copilului și un alt nume, al unei rude, al un sfânt. În trecut, de exemplu, un nume era pus de părinți și un nume ales de nași, însă această tradiției nu mai este una de actualitate.

avantaje.ro

Mai multe articole despre:
copil părinte nume copil