MENIU

NUME NOI în scandalul motoarelor diesel. Și aceste mașini poluează în exces

Scandal monstru

Nume noi în scandalul "DieselGate": Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat, Volvo și alți producători auto au probleme similare la motoarele Diesel cu cele detectate la Volkswagen.

Mașinile diesel de la Renault, Nissan, Hyundai, Citroen, Fiat, Volvo și alți producători auto emit noxe mult peste nivelul admis, se arată într-un raport citat de The Guadian.

Raportul arată că aceste mașini emit cantități de noxe mai mari chiar și de 10 ori decât cele raportate oficial. Practic, testele reale din trafic arată total diferit de cele oficiale.

Modelele cu cele mai mari probleme de poluare, potrivit raportului Adac:

- Nissan X-Trail 1.6 cDi, produce de 14 ori mai multe noxe decât nivelul admis

- Renault Espace Energy dCi 160 de 11 ori mai multe noxe decât nivelul admis

- Jeep's Renegade 2.0 emite de 10 ori peste nivelul admis. Altele: Hyundai i20 1.1, Fiat 500x 1.6 și Citroen DS5 Hybrid4.

Scandalul Volkswagen intră cu forţa şi în România: Registrul Auto Român (RAR) nu mai eliberează cărţi de identitate pentru maşinile Volkswagen care urmau să fie vândute în România. Miniștrii Transporturilor și Mediului se întrunesc, alături de conducerea RAR, într-un grup de lucru în care vor dezbate scandalul Volkswagen.

Peste o sută de mii de mașini Volkswagen cu probleme, care au fost vândute în țara noastră, ar putea fi rechemate în service în perioada următoare, susțin unele surse din domeniul auto din România.

Conducerea Volkswagen precizează că n-a ştiut nimic despre softurile trucate, montate pe maşinile sale încă din 2007.

„Ministrul transporturilor m-a informat că deja RAR nu mai eliberează cărțile de identitate pentru mașinile care ar urma să fie vândute și care sunt în stoc", a anunțat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, potrivit digi24.ro.

Președintele Senatului consideră că statul român a fost înșelat, pentru că a încasat - prin taxa de mediu - mai puțini bani pentru mașini care poluează mai mult.

„Cred că statul român trebuie să acționeze, aşa cum fac și celelalte ţări, de exemplu Belgia s-a constituit parte civilă împotriva Volkswagen, în Spania guvernul a hotărât să penalizeze cu 1.000 de euro constructorul pentru fiecare maşină vândută", a arătat Călin Popescu Tăriceanu.

Conform unor surse, peste 100 de mii de maşini produse de grupul Volkswagen, dotate cu softuri care păcălesc testele de mediu, au ajuns în România. În total, cinci milioane de maşini Volkswagen din toată lumea, inclusiv din Romania, vor fi rechemate în service.

Mai multe articole despre:
Volkswagen Scandalul Volkswagen