MENIU

Numărul cazurilor de COVID-19 din Belgia, ÎN SCĂDERE pentru prima oară după restricții și LOCKDOWN

Veste bună pentru Belgia în ultimele două luni: prima reducere a numărului de contagieri cu noul coronavirus din al doilea val, pe măsură ce își fac efectul restricțiile progresive impuse pentru a limita răspândirea virusului. Belgia este în continuare pe primul loc la rata infectărilor între țările Uniunii Europene, potrivit Centrului European al Controlului Bolilor.

 

„Am constatat (luni) aspecte pozitive în evoluţia cifrelor şi din fericire această tendinţă pozitivă pare să se confirme", a declarat virusologul Yves van Lanthem, cel care susţine conferinţele naţionale de presă privind situaţia COVID-19, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Incidenţa în Belgia rămâne în continuare cea mai ridicată din Europa, cu 1.775 noi cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, DAR media săptămânală a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 5%, marcând prima descreştere din acest al doilea val de COVID-19, potrivit raportării Institutului Sanatatii.

Tendinţa pare să confirme o ameliorarea a situaţiei, conform datelor recente, în care se remarcă efectul restricţiilor care s-au aplicat progresiv în ultimele săptămâni, precum interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii, închiderea restaurantelor, a barurilor, a centrelor de agrement, de sport şi de cultură, precum şi obligaţia desfăşurării activităţii profesionale la domiciliu.

"Datele arată că măsurile aplicate funcţionează", a spus Yves van Lanthem.

Începând de luni a fost suspendată în Belgia şi activitatea centrelor comerciale neesenţiale, o măsură al cărei impact asupra situaţiei epidemiologice ar putea fi observat la sfârşitul săptămânii viitoare.

Internările în spitale sunt în continuare în creştere, în medie cu 26%, iar în secţiile de terapie intensivă cu 4%. Din lipsă de paturi de ATI, autorităţile belgiene au început să transfere bolnavi în Germania. Numărul paturilor disponibile la terapie intensivă a fost limitat la 2.000,  pentru a împiedica colapsul sistemului sanitar.

Numărul deceselor continuă de asemenea să crească cu 75% săptămânal - o medie de 163 de decese pe zi.

Belgia a înregistrat în total 12.126 decese de la declanşarea pandemiei.

Este în creştere şi rata infectărilor, cu 6,3% săptămânal, ajungând la 28,8% la scară naţională, cu o medie de 48% la Liege şi 37% la Bruxelles.