MENIU

"Număr uluitor de civili uciși" în raidurile aeriene de la Raqqa. Americanii folosesc arme cu fosfor

Un asediu al milițiilor kurde care se derulează în prezent în orașul sirian Raqqa, secondată de raiduri aeriene ale coaliției americane, împotriva centrelor de comandă ale teroriștilor Statului Islamic s-a soldat cu un masacru fără precedent, în care au căzut victime cel puțin 300 de civili, conform unei declarații a unui comisar ONU, citat de Russia Today. 

Asediul a fost marcat de cel puțin 300 de decese în rândul civilor și de dislocarea a circa 160.000 de persoane, se declară în comunicatul ONU.

Un general din Noua Zeelandă a confirmat luptătorii Coaliției conduse de SUA în Mosul au folosit muniție încărcată cu fosfor alb.

Aceasta se întâmplă pe fondul criticării crescânde a utilizării acestei arme multifuncționale, care poate fi extrem de periculoasă pentru civilii, relatează Russia Today.

În ultimele săptămâni, un număr tot mai mare de reclamații au indicat utilizarea munițiilor cu fosfor alb de către coaliția condusă de SUA în Mosul, Irak și Raqqa, Siria - cele două cetăți ale Statului Islamic. Utilizarea armelor în Mosul a fost confirmată degeneralul de brigadă Hugh McAslan, al forțelor neo-zeelandeze.

„Am folosit fosfor alb pentru a verifica zonele din vestul Mosului pentru a scoate civilii în siguranță”, a declarat el postului de televiziune american NRP, în ceea ce pare a fi prima confirmare de acest fel.

Anterior, Coaliția a raportat utilizarea munițiilor cu fosfor alb în zonele rurale ale Irakului, dar nu în orașe dens populate.