MENIU

Nu treceţi cu vederea această durere! În câteva săptămâni se poate ajunge la deces

Majoritatea oamenilor ignora aceasta durere minora, fara sa stie ca poate avea urmari fatale. Medicii avertizeaza asupra complicatiilor ce pot sa apara, iar bolnavii care scapa cu viata raman cu sechele importante, scrie BZI.ro.

Un barbat a fost transportat in stare grava la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu (Neurochirurgie) din Iasi, dupa ce nu a dat importanta unor dureri pe care le-a avut in urma cu cateva saptamani. Ieseanul in varsta de 43 ani a fost operat in urgenta, medicii reusind sa-i indeparteze un hematom din creier. Post operator starea de sanatate a barbatului s-a ameliorat, dar va ramane cu sechele importante. Medicii neurochirurgi au explicat ca hematomul ar fi fost evitat daca ieseanul s-ar fi prezentat la medic in urma cu trei saptamani cand s-a lovit la cap. Medicii au precizat ca in momentul producerii traumatismului un vas de sange cu diametrul de dimensiuni mici s-a rup si a sangerat timp de cateva saptamani pana s-a format acest hematom.

"Post operator pacientul este in stare stabila. In schimb, pacientul are deficit motor la mana si piciorul drept si tulburari de vorbire, afazie. Atat deficitul motor, cat si tulburarile de vorbire vor ramane o perioada indelungata de timp. Hematomul ar fi fost evitat daca pacientul ar fi venit la medic imediat dupa producerea traumatismului. Acest pacient a suferit un traumatism in urma cu 3 saptamani. Chiar daca este vorba de un traumatism usor, prezenta la medic este foarte importanta, chiar daca se face un exces de prudenta. Un traumatism usor poate evolua spre o complicatie grava. Un hematom care se instaleaza dupa un traumatism se formeaza intre 3 saptamani si o luna cand se produce agravarea starii de sanatate. O persoana aflata in aceasta situatie care locuieste singura nu are sanse de supravietuire. Este foarte important ca dupa o lovitura la cap sa se consulte medicul de specialitate", a declarat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant la Spitalul Prof. Dr. Nicolae Oblu.

Pentru acesti bolnavi, o lovitura la cap poate fi fatala

Persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante, antiagregante si sufera un traumatism la cap, chiar daca acesta este usor, trebuie sa se prezinte de urgenta la medic, deoarece o sangerare le poate aduce moartea. "Exista o categorie de pacienti care obligatoriu trebuie sa vina la spital dupa un traumatism la cap. Este vorba de persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante, antiagregante si cele care si-au pierdut cunostinta in urma loviturii la cap. Din pacate, multe persoane ignora un astfel de traumatism si dupa cateva saptamani ajung la spital cu hematom si, uneori, nu mai putem interveni pentru ei. Avem si pacienti care vin din proprie initiativa chiar daca traumatismul la cap a fost minor. Vor sa se asigure ca nu au vreo leziune. Acestia sunt investigati, primesc un tratament daca este cazul si raman o perioada sub supravegherea medicului", a declarat dr. Florin Gramada.


Mai multe articole despre:
traumatism