MENIU

„Nu te îmbolnăvi în Grecia”. Semnal de alarmă european, după ce mai mulți turiști au murit pentru că au primit ajutor prea târziu

Idilicele insule grecești sunt un paradis natural și atrag milioane de turiști, dar tocmai acest aflux constituie și o vulnerabilitate majoră. Publicația Politico.eu arată că Grecia se confruntă cu un sistem medical deficitar și cu lipsa medicilor, sfârșind prin a avertiza „nu te îmbolnăvi” aici. Analiza vine în contextul în care cel puțin 9 turiști străini, inclusiv o româncă, au murit pentru că au primit ajutor mult prea târziu.

Deși insulele grecești sunt pline de turiști,  Politico.eu atrage atenția că mai multe persoane - inclusiv o femeie însărcinată și copilulul ei nenăscut - au murit așteptând ambulanțele.

SPITALELE DIN INSULE LUCREAZĂ CU MEDICI NAVETIȘTI DIN GRECIA CONTINENTALĂ

Unele spitale de pe insule nu au medici generaliști permanenți, iar acestea se bazează în întregime pe un ciclu de acoperire pe termen scurt, completat de personal de pe Grecia continentală, ademenit de stimulente financiare. Serviciile de ambulanță sunt într-o stare și mai proastă.

Pe multe insule din Ciclade și Dodecanez, doar o ambulanță este disponibilă 24 de ore pe zi. Această problemă nu este întâlnită doar pe insule - în Atena funcționează în jur de 50 de ambulanțe, în loc de cele 85 până la 90, câte sunt necesare.

PREȚURILE MARI DIN INSULE, IMPUSE DE TURISM, ÎI SPERIE PE ANGAJAȚII DIN SĂNĂTATE

Majoritatea centrelor de asistență medicală din micile insule din Marea Egee se luptă să facă față, deoarece numărul limitat de medici trebuie să fie de gardă în fiecare zi, arată articolul citat de HotNews.

Dar chiar și acolo unde statul decide să angajeze mai mulți medici, personalul refuză să se mute în insule, unde costul vieții a devenit insuportabil din cauza creșterii turismului. Asta pune mai multă presiune pe EKAV.

O ROMÂNCĂ, VICTIMĂ A HAOSULUI DIN SISTEMUL SANITAR GRECESC


În iunie, o femeie de 63 de ani de pe insula Kos a murit într-o camionetă, în timp ce era transferată la spitalul local, pentru că singura ambulanță a insulei era ocupată cu o altă urgență.

La câteva zile după, o tânără de 19 ani, însărcinată în opt luni, a murit într-o suburbie a Atenei, în timp ce aștepta de peste cinci ore o ambulanță și făcuse aproximativ 20 de apeluri la ambulanță. A murit și copilul ei nenăscut.

De atunci, au fost dezvăluite încă cel puțin șase cazuri de persoane care au murit în toată țara din cauza lipsei transportului medical.

Tot în iunie, o româncă în vârstă de 63 de ani a murit în peninsula Halkidiki, pentru că ambulanța a ajuns abia după 75 de minute.