MENIU

NU E GLUMĂ: Scumpirea benzinei şi motorinei e IMINENTĂ

În Ungaria benzina e mai ieftină ca în România

Chiar dacă pare o glumă proastă, benzina şi motorina continuă să se scumpească în România, la scurt timp după lovitura puternică dată în portofelele românilor de acciza de 7 eurocenţi. Acum motivul scumpirii e altul: se scumpeşte petrolul!

Cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere au crescut puternic în ultimul timp, ca urmare a situaţiei internaţionale, iar consumatorii din România vor resimţi creşterea în scumpirea carburanţilor la pompă, care va avea loc cel mai probabil în zilele următoare, scrie Economica.net.

Cotaţiile Platt's Mediterranean, de referinţă şi pentru companiile petroliere româneşti atunci când stabilesc preţurile la carburanţi arătau ieri 1.033 dolari pentru o tonă de  benzina de 95 şi 936,5 dolari pentru o tonă de motorină. La data de 11 iunie, acum o săptămână, cotaţiile erau la 993,25 dolari pentru benzină şi 890,75 dolari pentru motorină. Aşadar, o creştere de 4% pentru benzină şi 5% pentru motorină.

În cazul în care comercianţii de carburant vor trece în preţurile finale, aşa cum este de fapt cel mai probabil, scumpirea va fi ceva mai mare, pentru că se adaugă şi TVA. La un calcul grosier, scumpirile ar fi de circa 4 bani pe litru, doar dacă luăm în calcul efectul ultimei săptămâni. Mai multe...

Mai multe articole despre:
benzină motorină combustibil