MENIU

Noul program de guvernare al PSD, bombă cu ceas pentru economie

Noul program de guvernare

Toţi cei care s-au speriat de componenţa noului Guvern au un motiv de îngrijorare mult mai serios: modificările operate de PSD în "Biblia guvernării", celebrul  program de guvernare folosit de echipa Dragnea-Darius Vâlcov pentru a tăia şi spânzura în partid.

Odată cu schimbarea Executivului, PSD schimbă şi programul de guvernare. Unele măsurile prevăzute în vechiul act de guvernare vor fi amânate sau schimbate, dar apar şi lucruri noi care ar putea pune pe butuci economia dacă sunt respectate "ca la carte".

PSD vrea să accelereze peste noapte creşterea salariului minim, direct la 2.000 de lei de 1 ianuarie 2018, după ce în vechiul program creșterea salariului minim urma să crească treptat de la 1.450 lei cât e în prezent la 1.550 lei din 1 ianuarie 2018 şi la 1.650 lei din 1 ianuarie 2019.

Măsura populistă a PSD-ului ar putea trimite direct în faliment mii de companii private mici şi mijlocii, ar declanşa valuri de concedieri în companiile mari şi va încuraja evaziunea fiscală şi munca la negru.

"Nivelul salariului minim brut în România, în următorii 4 ani, va fi de 2000 lei în 2018, 2200 lei în 2019 și 2400 lei în 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2300 lei în 2018, 2640 lei în 2019 şi 3000 lei în 2020", se spune în noul documentul de căpătâi ai noului Guvern.

O altă modificare bombă propusă în programul de guvernare 2.0 al PSD se referă la înlocuirea impozitului pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri!

"Vom introduce impozitarea veniturilor pentru toate companiile din România, (impozit pe cifra de  afaceri)  începând  cu  01  ianuarie  2018. Acest  impozit  va  înlocui  impozitul  pe  profit  și  va  avea 2 sau 3 trepte de impozitare" (pag. 19 din noul program PSD de guvernare).

O parte dintre promisiunile PSD au fost amânate din lipsă de bani, Reducerea TVA de la 19 la 18 la sută, care trebuia adoptată de la 1 ianuarie 2018, a fost amânată cu un an.

Şi plata online a taxelor ar urma să intre în vigoare abia de la 1 ianuarie 2019, după ce iniţial fusese programată la începutul anului viitor.

Iar dacă programul anterior prevedea TVA 0 la cumpărarea de noi locuinţe şi inputuri în agricultură, acum programul de guvernare extinde cota la 5 la sută, începând cu ianuarie 2018.

La capitolul taxe apare, mai nou, o contribuţie de solidaritate, plus o taxă pe produsele care au un impact negativ asupra populaţiei. Acestea ar urma să fie adoptate chiar la începutul anului viitor.

Pragul pentru medicamentele compensate va fi mai mare cu 200 de lei decât cel prevăzut în vechiul program de guvernare, respectiv de 900 de lei, şi va intra în vigoare de la 1 august 2017.

Dar asta nu e tot. PSD se zgârceşte acum şi la ajutoarele sociale. Una dintre măsurile cuprinse în capitolul pentru incluziune socială şi reducerea sărăciei prevede ca acestea să fie acordate de primării, sub formă de mese calde.

În noul program este precizat: ,,Persoanele care sunt apte de muncă vor trebui să lucreze şi pentru acest lucru vor fi susţinute prin măsurile din program." Iar pentru copii, pensionari şi persoane cu dizabilităţi vor creşte alocările bugetare.

Vezi NOUL PROGRAM de guvernare al PSD AICI

Mai multe articole despre:
program de guvernare program de guvernare psd