MENIU

Noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, prezentă în Germania încă din noiembrie

coronavirus Foto: Pixabay.com

Noua tulpină de coronavirus care infectează accelerat populația în Marea Britanie ar fi prezentă în nordul Germaniei încă de acum o lună, susțin microbiologii.

 

Aceasta tulpină ar fi mult mai contagioasă și a fost identificată la un pacient din nord, a informat Ministerul german al Sănătății, potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă au reuşit „secvenţierea variantei virusului B1.1.7 la o persoană infectată în noiembrie anul acesta”, a afirmat Ministerul Sănătăţii din Saxonia Inferioară.

Noua tulpină este mult mai contagioasă și ar fi responsabilă de o mare parte din infectările detectate în sudul Angliei.

De altfel, în ultimele ore, Marea Britanie a înregistrat un record de noi infectări, aproximativ 40.000.

În ceea ce privește pacientul detectat cu noua tulpină de SARS-CoV-2 în Germania în urmă cu o săptămână, acesta a fost contaminat la sfârşitul lui noiembrie. Bărbatul suferea de patologii preexistente și a „decedat între timp”, a anunțat Ministerul Sănătății, fără a fi anunțată și cauza exactă a decesului. Soţia bărbatului, care a contractat aceeaşi tulpină a coronavirusului, s-a vindecat. Se pare că cei doi s-ar fi infectat după ce fiica lor călătorise în Marea Britanie la „mijlocul lunii noiembrie” şi, „după toate probabilităţile” s-ar fi infectat acolo.

Echipe de cercetători din cadrul Facultăţii de Medicină din Hanovra (nord) au reuşit să identifice tulpina după „secvenţierea” genomului. Rezultatele au fost confirmate de echipa din Berlin a virusologului Christian Drosten, din cadrul Spitalului Charité, unitate medicală de referinţă în Germania pentru cazurile de COVID-19.

Germania raportase până acum un singur caz al acestei noi mutaţii a virusului, în sudul țării, detectat la o femeie sosită cu avionul de la Londra, săptămâna trecută. Femeia se întorsese acum 10 zile în landul Baden-Wuerttemberg. Ea prezenta simptome uşoare şi a intrat în izolare la domiciliu, iar alte trei persoane, contacți direcți ai acesteia, au fost plasate în carantină. 

Autoritățile din Marea Britanie spun că noua mutație a coronavirusului este mult mai contagioasă. Dovadă fiind și faptul că în ultimele 24 de ore numărul infectărilor a fost de 41.000, un record absolut de noi cazuri de coronavirus. 

În urma apariției acestei noi tulpini în Marea Britanie, cea mai mare parte dintre statele europene au intrat în alertă și şi-au închis frontierele cu această ţară săptămâna trecută. Mutaţia a fost de atunci detectată în mai multe ţări, precum Portugalia, Franţa, Iordania şi Coreea de Sud.

Germania a prelungit până pe 6 ianuarie suspendarea legăturilor terestre, maritime şi aeriene cu Marea Britanie. Marți, primarul Berlinului anunța că este posibil ca lockdown-ul să dureze mai multe de 10 ianuarie anul viitor. 

Până marți, numărul infectărilor în Germania ajunsese la 1.673.417, în ultimele 24 de ore bilanțul noilor cazuri atingând un record, de peste 14.000. Până marți, 31.382 de germani muriseră din cauza COVID-19.