MENIU

Noua manipulare de la Kremlin: Republica Moldova vrea să atace Transnistria, ajutată de România

Punct de frontieră Transnistria

Propaganda Kremlinului a lansat un nou scenariu halucinant. Pe rețeaua Telegram circulă presupuse informații pe surse potrivit cărora Republica Moldova s-ar pregăti să declare mobilizarea generală și să atace Transnistria, regiune separatistă aflată sub influența Moscovei.

Informația a fost lansată de contul de Telegram WarGonzo, pentru care lucrează jurnalistul-propagandist Semen Pegov, acuzat în trecut de relatări false sau înscenări. Contul are peste 1,2 milioane, iar dintre aceștia circa 800.000 au citit postarea care relatează că Republica Moldova ar declanșa o mobilizare generală și, împreună cu trupe române, ar deschide un nou front pentru Rusia, de presupus în regiunea Transnistriei unde Federația Rusă are trupe staționate, potrivit HotNews.

  • Urgent! (Maia) Sandu pregătește mobilizarea militară în Moldova!
  • Acest lucru este raportat de surse de încredere ale proiectului @wargonzo din Chișinău.
  • Potrivit informațiilor noastre, curatorii au însărcinat-o deja pe Sandu să cerceteze măsura unei mobilizări militare de amploare în Moldova - pentru a deschide un front suplimentar pentru Rusia împreună cu trupele române. Nu este exclusă opțiunea ca moldovenii mobilizați să fie trimiși să lupte în interesele grupării teroriste UG („Statul Ucrainean”) la Nikolaev și alte zone fierbinți”, se arată în mesajul WarGonzo.

Ministerul Apărării de la Chișinău a transmis că informațiile vehiculate de propagandiștii ruși sunt false.

 
  • „ATENȚIE! FALS!
  • Informația apărută în sursele mass-media din Federația Rusă, precum că șefa statului, Maia Sandu, se pregătește să anunțe mobilizare militară în toată țara - este falsă.
  • Potrivit Legii Nr.212 din 24.06.2004 privind regimul stării de urgență, de asediu și de război: mobilizarea este demarată odată cu declararea stării de asediu sau de război Parlamentul Republicii Moldova este cel care declară mobilizare la propunerea Consiliului Suprem de Securitate, iar președintele Republicii Moldova, poate declara, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parțială sau generală.
  • În Republica Moldova nu este stare de asediu și nu există premize pentru declararea mobilizării.
  • Îndemnăm pe toți să se informeze doar din surse credibile și oficiale. Împreună prevenim dezinformarea”.

Tensiuni între Rusia și Republica Moldova

Tensiunile între Moscova și Chișinău au escaladat după declanșarea invaziei rusești în Ucraina și poziționarea fernă a Republicii Moldova de partea Ucrainei. 

Mai multe articole despre:
moldova atac rusia transnistria gagauz