MENIU

Noua lege a "bancomatelor" din magazine intră în vigoare vineri. Ce comision plătești dacă vrei cash

Plata cu POS

Vineri 27 iunie intră în vigoare o serie de noi reglementări privind introducerea sistemelor moderne de plată la operatorii economici.

Legea prevede posibilitatea acordării avansurilor de numerar în sumă de până la 200 de lei, iar operatorul economic poate solicita un comision de 1% din suma acordată în numerar.

De asemenea, instituțiile publice au obligația de a se dota cu aceste cititoare de carduri când încasează sume de bani pentru activitățile efectuate.

În Monitorul oficial de ieri, a fost publicată Legea nr. 191/2018 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.

Actul normativ analizat astăzi modifică legislația privind obligația operatorilor economici de a se dota cu cititoare de card.

În acest sens, un operator economic care a realizat în exercițiul anterior o cifră de afaceri mai mare de 50.000 euro are obligația de a se dota cu cititoare de card sau alte tehnologii moderne de încasare prin transfer bancar a contravalorii bunurilor sau serviciilor vândute.

Dacă se depășește plafonul cifrei de afaceri amintit, această obligație e aplică atât agenților economici ce au livrări de bunuri în sistem en-gross, cât și en-detail, explică consultantul fiscal Adrian Benta.

Legea menține posibilitatea acordării avansurilor de numerar în sumă de până la 200 de lei, iar operatorul economic poate solicita un comision de 1% din suma acorda în numerar. Instituțiile financiare au obligația să asigure echipamentele necesare într-un termen de maxim 30 de zile de la cererea persoanelor interesate.

Mai multe articole despre:
card bancomat