MENIU

Nou scandal în Coaliție după ce premierul a anunțat că nu va merge în Parlament pentru votul de încredere. Orban: Criza trebuie să înceteze cât mai repede!

Florin Cîțu și Ludovic Orban. Foto: Inquam / George Călin

Este scandal fără precedent în coaliția de guvernare. Premierul susține că nu va veni în Parlament pentru un vot de încredere, deși configurația Guvernului s-a schimbat odată cu ieșirea USR de la guvernare. Criza trebuie să înceteze, spune Ludovic Orban, care anunță că va convoca, la începutul săptămânii, conducerea Parlamentului pentru a stabili calendarul pentru votul moțiunii de cenzură, potrivit Realitatea Plus.

Conform Constituției, în cazul remanierii sau vacantării posturilor din Guvern, președintele țării poate revoca sau poate face numiri în baza propunerilor venite de la premier.

Un alt articol prevede însă că, dacă se schimbă structura guvernamentală, premierul trebuie să vină în fața Parlamentului pentru un vot de încredere. Acest lucru nu înseamnă că și premierul va pleca dacă noua formulă nu este acceptată. Șeful Guvernului este demis în urma unei moțiuni de cenzură.

Citește și: ”Florin Cîțu spune că Guvernul nu are nevoie de un nou vot de încredere în Parlament: ”Aplicăm Constituția, nu o interpretăm”

Sâmbătă, președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat că Plenul Parlamentului ar putea fi convocat luni. Acesta a mai transmis că viitorul lider al partidului va fi și premier. 

”Dacă cei 6 miniștri USR-PLUS care și-au dat demisia nu sunt înlocuiți de miniștri USR-PLUS și sunt candidați din alte formațiuni politice, vor trebui să treacă prin Parlament și premierul trebuie să se prezinte în fața Parlamentului. 

Cel mai probabil se va ajunge la Curtea Constituțională. 
Criza politică trebuie să înceteze cât mai repede. 
Premier va fi cine va câștiga Congresul”, a mai spun liderul PNL.