MENIU

Nou avertisment al medicilor: pragul de 15.000 de infectări, DEPĂȘIT în octombrie. INSP recomandă masca pe stradă

Avertisment privind valul 4 al pandemiei

Medicul Adriana Pistol, directoare a Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică, a lansat un nou apel la respectarea măsurilor de protecție și la vaccinare. În lipsa acestora, numărul cazurilor zilnice de Covid-19 va depăși pragul de 15.000, iar cel al pacienților de la ATI va crește la peste 2.000. 

Adriana Pistol a anunțat că, în ultimele două săptămâni, singurul tip de tulpină identificată prin secvențieri este Delta, încă o dovadă că se transmite accelerat la nivel comunitar. Medicul a subliniat că, în contextul răspândirii rapide a virusului, sunt necesare limitarea activităților, evitarea aglomerațiilor, portul măștii de protecție și vaccinarea.

”Nicio estimare nu poate să fie decât într-un anumit grad realistă. (…) Ea este dependentă de toate măsurile pe care fiecare dintre noi ni le vom luam. Ca ea să nu fie atinsă, ar trebui să limităm circulația persoanelor noi înșine, nu trebuie să vină să ne spună nimeni ce să facem. Să ne limităm activitățile care ne duc în contact cu multe persoane, să evităm aglomerația, să purtăm masca și în exterior, nu doar în interior, și eventual să alegem să ne vaccinăm. Depinzând de aceste lucruri, această estimare va fi sau nu atinsă. Dacă nimic din aceste lucruri nu se va întâmpla, această estimare poate să fie depășită”, a explicat Adriana Pistol.

În ceea ce privește numărul pacienților de la ATI, estimarea pesimistă pentru finalul lunii octombrie este de 2.000 - 2.500 de cazuri, a mai spus reprezentanta INSP. 

Citește și: ”Aproape 20 de localități din România, în CARANTINĂ - Județele afectate”

Adriana Pistol a subliniat că ”de noi depinde ca aceste lucruri să nu se întâmple.”

Întrebată dacă ar trebui ca masca să fie purtată și pe stradă, aceasta a răspuns că, din punct de vedere epidemiologic, măsura ar trebui reluată. ”Eu, personal, port masca pe stradă”, a adăugat medicul.