MENIU

Noile planuri-cadru pentru liceu - AMÂNATE. Ministrul Educației, explicații despre teoria „răului cel mai mic”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat joi că noile planuri-cadru pentru liceu aflate în dezbatere publică din 5 ianuarie vor fi amânate. Ministrul Educației susține că acesta este „răul cel mai mic”, pentru că există foarte multe propuneri de modificare a acestora, iar noile manuale pentru clasa a noua nu ar fi gata mai devreme de luna decembrie. Astfel că „tradiția” impusă în urmă cu opt ani nu va fi întreruptă. O veste deloc bună pentru generația care a avut parte, în fiecare an de educație școlară, din clasa întâi până în clasa a VIII-a, de absolut toate modificările gândite de cei 12 miniștri care s-au perindat la Educație în ultimii nouă ani. Și care intră din toamnă în primul an de liceu. În fiecare an pe care l-au parcurs la primar și gimnaziu, copiii care acum sunt în clasa a VIII-a au avut parte de programă nouă, de la an la an, și nu au avut parte de manuale noi, le-au lipsit la fiecare început de an de pe bănci, având parte de ele abia la trei-patru luni după septembrie. În plus, această generație care va termina „generala” în acest an a fost martora unei alte premiere în Educație: în clasa a V-a s-a învățat după compendiul atât de criticat al lui Liviu Pop, un manual unic ce cuprindea, condensat, nu mai puțin de 14 materii, dar și după un nou manual, de Educație Fizică, care a fost de fapt și singurul disponibil la început de an. 

 

„Ne îndreptăm către concluzia că e bine să ne mai gândim asupra configurației planurilor-cadru, știm bine că sub un procent de 25% cadrele didactice pot preda după vechile planuri cadru. Cei de clasa a noua ar fi trebuit să aibă manuale noi. Manualului i se acordă o importanță mai mare decât ar trebui în școala românească, (...) important  este cât de competente sunt cadrele didactice pentru a preda în așa fel încât să genereze competențe”, a declarat Cîmpeanu în prima parte a dezbaterii organizate de Cursdeguvernare.ro.

„Am spus că suntem în situația de a alege răul cel mai mic, din păcate. Aceste planuri-cadru au fost realizate și validate în cursul lunii august 2020. Când am preluat conducerea ministerului Educației, în prima zi, știind că vreme de opt ani s-au organizat licitații, și pe durata minimă a fost de șapte luni. Spre exemplu, în 2019, licitația s-a organizat în decembrie și manualul a ajuns în octombrie, zece luni, carevasăzică. Am spus că este improbabil, mergând pe aceeași cacle, cu aceeași legislație să ai licitație pentru manuale mai repede de 7 luni... (...) Licitația ar fi putut fi lansată la început de aprilie. În decembrie am avea manual pe banca elevului de clasa a noua. O parte a răului ar fi să nu existe manuale, o parte mică, cel mai mare rău ar fi acela de a merge cu perseverența specifică celor care nu sunt, să spunem, din clasa superioară a inteligenței, cu planuri-cadru care să sacrifice patru generații. Peste o mie de propuneri de modificare avem”, a mai spus apoi ministrul în prima parte a dezbaterii. 

„Pe filiera teoretică nu diferă mai deloc de vechile planuri-cadru. Am spus, pentru cine a fost atent la nuanță, că ne indreptăm către concluzia amânării, înțelegând foarte bine consecința”, a concluzionat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a anunțat voalat amânarea planurilor-cadru pentru liceu la o lună de când a preluat mandatul de la Educație. În ianuarie, acesta spunea deschis că nu este de acord cu planurile-cadru propuse pentru profilul teoretic la liceu și amintea că manualele pentru clasa a IX-a nu vor fi gata la începutul anului școlar 2021-2022. Planurile-cadru pentru liceu au fost elaborate timp de un an de zile, în mandatul fostului ministru liberal Monica Anisie, și au fost lansate în dezbatere publică pe 5 ianuarie.

„Cei care le-au lucrat și cei care le-au validat înțeleg că nu mai sunt de acord cu ele. O opinie personală - nici eu nu sunt de acord cu forma lor, cel putin pe filiera teoretică”, declara Cîmpeanu pe 21 ianuarie.

Și la începutul acestei luni, ministrul Educației revenea cu intenția de a amâna planurile-cadru. 

„La planurile-cadru de liceu, vreau să vă spun că am depășit 10.000 de propuneri de modificare. Aceste planuri-cadru care înseamnă lista de discipline și numărul de ore aferente pentru clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a au fost realizate anul trecut, au fost lansate în dezbatere publică de îndată ce mi-am preluat mandatul. Numărul de propuneri de modificare a fost atât de mare încât practic nimănui nu-i convin, am impresia că nu mai plac nici măcar celor care le-au făcut sau celor care le-au validat. Poate e momentul să luăm o mică pauză și să ne mai gândim un pic. Deci dacă luăm o pauză, înseamnă că nu se comasează nimic”, a declarat pe 8 februarie Sorin Cîmpeanu, spre finalul emisiunii „Legile puterii”, la Realitatea PLUS.