MENIU

Noi tensiuni între Rusia și SUA. "E un alt teatru de război"

<p>Rachetele din Coreea de Sud</p>

Rusia se declară îngrijorată de planurile SUA de a instala facilităţi antirachetă în Coreea de Sud, transmite Agerpres.

Moscova s-a declarat îngrijorată în legătură cu planurile Statelor Unite ale Americii de a instala facilităţi ale sistemului lor de apărare antirachetă în Coreea de Sud, estimând că un astfel de demers nu este de natură să îmbunătăţească situaţia în domeniul securităţii, a afirmat marţi pentru Ria Novosti secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Rusiei, Evgheni Lukianov.

'Problema este că aceste facilităţi sunt parte integrantă a sistemelor care sunt desfăşurate în prezent în Europa în cadrul sistemului de apărare antirachetă. Dacă ele vor fi instalate în Coreea de Sud, acesta va fi, de fapt, un segment de apărare antirachetă căruia îi este atribuit un alt teatru de război. Aceasta nu îmbunătăţeşte situaţia în domeniul securităţii', a declarat oficialul rus.

El a făcut această afirmaţia cu ocazia celei de-a 10-a reuniuni ce se desfăşoară marţi la Moscova a responsabililor din cadrul Consiliilor Securităţii ţărilor membre Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai.

Potrivit acestuia, lansatoarele de rachete (din cadrul sistemului de apărare antirachetă) sunt concepute în aşa fel încât să poată lansa deopotrivă rachete antirachetă şi rachete de croazieră.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai grupează Rusia, China şi patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan.

Rusia şi-a exprimat în repetate rânduri temerea că sistemul, despre care NATO şi SUA au declarat că va fi folosit pentru a contracara ameninţări din partea Coreei de Nord şi a Iranului, ar putea constitui o ameninţare la adresa forţelor sale de descurajare nucleară. În prezent, dialogul dintre Moscova şi Washington cu privire la tema scutului antirachetă este aproape suspendat, ca urmare a deteriorării relaţiilor dintre Rusia şi SUA pe fondul crizei din Ucraina.

Mai multe articole despre:
Rusia SUA tensiuni rusia sua