MENIU

Noi mărturii din centrele de plasament din Teleorman! Cum sunt pedepsiți copiii

Noi mărturii din centrele de plasament din Teleorman! Cum sunt pedepsiți copiii

O nouă mărturie șocantă a unui copil plasat în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Teleorman aduce la lumină alte abuzuri și tratamente inumane la adresa minorilor. Unul dintre copii ne-a dezvăluit cum educatorii îi pedepsesc pe cei care nu le urmează indicațiile, iar conducerea instituției pare să fie conștientă de aceste abuzuri, dar nu a luat măsuri adecvate pentru a proteja copiii fără părinți.

Potrivit declarațiilor copilului, el a fost constrâns să dea declarații cu privire la faptul că a apelat 116111 - număr pentru cazurile de abuzuri la adresa celor mici. De asemenea, adolescentul a dezvăluit că o educatoare i-a pedepsit pe doi copii, lăsându-i să doarmă fără saltele, ca o formă de disciplină pentru o dispută între ei.

„M-a pus să dau declarații că de unde am numărul copilului. Eu am sunat la numărul copilului și le-am spus ce se întâmplă pe modul. Au încercat să mă mute din modul, m-au amenințat că mă dau afară cu poliția. Și după ce am sunat la numărul copilului m-au mutat înapoi.

Doamna Mitrea Mioara i-a pus pe doi copii să doarmă fără salteaua de la pat, le-a luat salteaua și i-a lăsat să doarmă așa, pe fiare, ca pedeapsă pentru că s-au certat”, a spus copilul.

Îngrijorător este faptul că, potrivit mărturiilor, au existat cazuri de minore însărcinate care au părăsit instituția fără a fi supuse unei anchete sociale sau monitorizări adecvate, iar când s-au întors însărcinate au fost excluse din cămin.

„Au fost minore însărcinate, au plecat la iubiții lor, fără anchetă, și au venit însărcinate. Apoi le-a dat afară”, spune cel mic.

Copilul a mai dezvăluit că, înainte de controalele oficiale, educatoarele le impuneau să facă peste tot curățenie, iar afișele cu informații despre cum să raporteze eventuale abuzuri erau ascunse, astfel încât minorii să nu aibă acces la acestea. La controale, echipele de verificare interacționau în principal cu educatorii, neglijând în mare măsură să discute minorii plasați în centre.

„Când veneau controale, înainte ne zicea să facem curat. Și ne puneau afișe unde putem să sunăm dacă ni se întâmplă ceva, dar noi nu știam că putem să sunăm, ne ascundeau asta, nu ne informau. La control vorbeau doar cu educatorii, pe noi ne chemau rar”, a mai spus copilul.

Mărturiile acestuia relevă că parte din conducerea DGASPC Teleorman era conștientă de aceste abuzuri și neglijențe, dar nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a proteja copiii și pentru a sancționa persoanele responsabile.

„Conducerea DGASPC Teleorman știe, da, dar nu prea rezolvă nimic, toți știu, și educatorii, dar nu-i interesează”.

Conducerea DGASPC Teleorman este acum în centrul atenției și se confruntă cu acuzații serioase de nepăsare și complicitate în fața abuzurilor și neglijenței la adresa copiilor vulnerabili, mai ales că acolo a existat un caz cutremurător cu 9 copii violați de un educator.

Până în prezent, în urma anchetelor, doar directorul de la AJPIS Teleorman a fost suspendat din funcție până la finalizarea verificărilor.

SE ȘTIA de copiii bătuți, violați în centre sociale din Teleorman

Președinta Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Elena Tudor, a dezvăluit, în exclusivitate la Realitatea PLUS, la România Suverană, cu Alexandra Păcuraru, că a aflat în luna februarie acest an despre cazurile dramatice de abuzuri din centrele sociale din Teleorman. Avertizorul în interes public Noni Iordache a lansat mai multe acuzații la adresa conducerii de la Autoritatea Copilului legată de reacția întârziată și insuficientă în privința cazurilor de copii bătuți, violați din centrele sociale din Teleorman.

Avertizorul de interes public Noni Iordache a vorbit, în exclusivitate la Realitatea PLUS, la România Suverană, cu Alexandra Păcuraru, despre copii violați și torturați în centrele de plasament din Teleorman. Educatori care au grave încălcări de regulament, potrivit unor alți angajați din DGASPC Teleorman. Noni Iordache a relatat despre informații pe care le are de la angajați despre aspecte care contravin dispozițiilor legale în vigoare și care denotă un tratament inuman și degradant aplicat copiilor, despre fete minore care ies din centru zile întregi, despre avorturi clandestine.

Un nou caz șocant a ajuns pe masa autorităților de la nivel județean și național. Din mărturiile terifiante reiese că mai mulți copii dintr-un centru de plasament din Alexandria au fost violați, drogați și bătuți chiar de către un educator, ani la rând. Au fost prezentate și mărturii exclusive, la Realitatea PLUS, de la doi băieți, adulți acum, în vârstă de 19 ani, care povestesc ororile prin care au trecut în copilărie, atunci când au stat într-un centru de plasament din Teleorman. Au mărturisit că au fost violați de către un educator, atât ei cât și alți colegi. Iar asta se întâmpla cu știința psihologului centrului, dar nimeni nu lua măsuri.

Acest caz a fost semnalat de mai multe ori de un angajat al DGASPC Teleorman, dar o serie de relatări sugerează că tot timpul s-au făcut eforturi pentru mușamalizarea cazului. Abia când dosarul a ajuns în atenția procurorilor DIICOT, s-a deschis o anchetă uriașă în urma căreia s-a descoperit amploarea ororilor.

Unul dintre educatorii de la centru - abuzator sexual - este Florian Lincan. El a fost angajat în funcția de supraveghetor de noapte în urmă cu 20 de ani, din 2003. Ani la rând, Lincan a supus mai mulți minori dintr-un centru DGASPC Teleorman - din Roșiorii de Vede - la tratamente greu de descris, se arată în notele procurorilor.

Atenție, urmează informații și detalii cu un puternic impact emoțional!

DEZVĂLUIRI TERIFIANTE: ABUZURI ȘI ORORI TRECUTE CU VEDEREA DE AUTORITĂȚILE LOCALE

Un caz cu adevărat zguduitor a fost semnalat de Noni Iordache, avertizor de interes public, prin numeroase sesizări, dar și o scrisoarea deschisă adresată mai multor autorități locale și naționale. Acesta se referă la neregulile grave din cadrul DGASPC Teleorman, fiind vorba despre „suspiciuni de agresiune sexuală, viol și tratamente degradante și inumane”.

Noni Iordache, invitat special la România Suverană, cu Alexandra Păcuraru, a relatat despre abuzurile de nedescris, orori ce au avut și au loc încă în anumite centre de plasament din Teleorman. Acesta a vorbit și despre sesizările depuse la autoritățile statului. Noni Iordache l-a sesizat pe 24 februarie 2023 pe premierul României cu privire la suspiciuni de agresiune sexuală, viol și tratamente degradante și inumane din Alexandria, document care a fost înregistrat la registratura generală.

„Fostul prim-ministru a răspuns, Renate Weber (Avocatul Poporului, n.r.) a refuzat să se sesizeze din oficiu. Toate sesizarile vecinilor nu vizau soarta lor, ci faptul că trăiesc lângă persoane vulnerabile.

Persoanelor care ies sa spuna li se face proces, Avocatul Poporului i-a dat în judecată...

Nimeni nu m-a intrebat: copiii au mâncat, dacă sunt bine... Nimeni! 

Mai e o lege pe care nimeni nu o știe, care protejează victimele infracțiunilor (legea 211/2004, n.r.), prin care copiii pot benefia de compensații de pana la 10 salarii. Le-am găsit avocat copiilor”, a spus Noni Iordache.