MENIU

Noi discuții Franța-Rusia despre războiul din Ucraina - Macron a reluat negocierile cu Putin. Ce i-a propus

Emmanuel Macron și Vladimir Putin, la masa lungă a negocierilor pentru Ucraina

Președintele Franței - Emmanuel Macron a reluat discuțiile cu Vladimir Putin despre oprirea războiului din Ucraina.

Anunțul a fost făcut de Biroul președintelui francez. Emmanuel Macron a început o nouă discuție telefonică în jurul prânzului,  ora Franței (11:00 BST - 13:00, ora României), cu Vladimir Putin.

Cei doi președinți au vorbit la telefon timp de 2 ore, potrivit CNN.

Ultimul mesaj a fost transmis de Putin, la realegerea pentru al doilea mandat la Elysee a lui Macron, la o zi de la alegerile prezidențiale din 24 aprilie. Liderul de la Kremlin l-a felicitat.

Cei doi lideri nu au mai vorbit din 29 martie, dată până la care au avut regulat discuții.

Macron a fost intens criticat pentru discuțiile fără rezultat cu Putin legate de Ucraina și invazia ce durează deja de peste două luni. Iar eforturile sale de a menține o comunicare deschisă cu acesta, potrivit propriilor declarații, au dus la critici din partea mai multor lideri politici din Franța și din străinătate, inclusiv premierul Poloniei.

„Este de datoria mea să vorbesc cu el, avem nevoie de el. Nu mă voi opri din a face acest lucru”, declara Macron presei franceze, scrie BBC.

Macron se numără printre liderii europeni care nu au fost încă la Kiev și care a evitat să denumească masacrele rușilor în mai multe orașe din Ucraina drept genocid. Refuzul de a cataloga acțiunile trupelor ruse în acest fel i-a atras și criticile președintelui Ucrainei. Volodimir Zelenski l-a invitat la Bucha pe Macron, fiind convins că după ce va vedea ororile lăsate în urmă de ruși, își va schimba părerea.

Într-o ultimă discuție telefonică pe care a avut-o Macron, sâmbătă, 30 aprilie, cu Zelenski, a fost anunțată „intensificarea” trimiterii de material militar către Ucraina, precum şi ajutor umanitar, livrări ce se ridică până în prezent la „peste 615 tone de echipamente furnizate” acestei ţări.

În cele 69 de zile de la începerea invaziei pe 24 februarie, numeroase orașe din Ucraina au fost distruse de armata rusă, zeci de mii de civili ar fi fost uciși, fiind descoperiți și identificați până în prezent cel puțin 3.000,  iar peste 5 milioane de ucraineni au luat calea exilului. Acuzații grele urmează pentru Vladimir Putin și soldații ruși și comandanții lor, de crime de război și genocid. Peste 900 de soldați ruși sunt pe listele celor vinovați de crime de război în Ucraina, în urma atrocităților, masacrelor lăsate după retragerea din mai multe localități, cum sunt doar câteva, ca Bucha, Mariupol, Izium, Irpin, Cernihiv, unde au fost găsite mai multe gropi comune, precum și cadavre care aveau urme de tortură.