MENIU

Noi detalii ies la iveală în cazul tragediei de la Braşov: Inspectoratul contrazice Palatul Copiilor

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi susţine că nu a primit vreo înştiinţare din partea Palatului Copiilor despre deplasarea la festivalul de la Arad a elevilor implicaţi în accidentul din judeţul Braşov, acuzându-i pe şefii Palatului Copiilor că nu aveau o evidenţă clară a persoanelor care au urcat în autocar.

"ISJ Iaşi nu a fost anunţat în legătură cu deplasarea şi nici nu este instituţia care a aprobat deplasarea. Conform regulamentului în vigoare, ISJ Iaşi trebuia să aprobe doar programul de recuperare al cursurilor de la care elevii lipseau, fiind în deplasare. Nu am primit solicitarea din partea Palatului Copiilor nici pentru acest aspect. De asemenea, precizăm că la momentul accidentului, conducerea Palatului Copiilor nu avea evidenţa exactă a persoanelor care plecaseră la Arad, concret, în dimineaţa zilei respective - ceea ce a creat dificultăţi în comunicarea cu mass-media”, se arată într-un comunicat al ISJ Iaşi, transmis luni presei, scrie news.ro.

Totodată, şefii ISJ susţin că "toate aceste aspecte” se află în atenţia instituţiei şi că în cel mai scurt timp vor fi anunţate concluziile anchetei administrative demarată la Palatul Copiilor din Iaşi.

"Vom anunţa în cel mai scurt timp care sunt concluziile la care am ajuns în privinţa procedurilor administrative. Alte chestiuni legate de accident sunt în atenţia instituţiilor de specialitate", afirmă conducerea ISJ Iaşi.

Directorul Palatului Copiilor Iaşi nu a putut fi contactat pentru a răspunde acuzaţiilor formulate de conducerea ISJ Iaşi.

Prefectul judeţului Iaşi, Marian Grigoraş, a declarat, vineri, că nu este în regulă ca Palatul Copiilor din Iaşi să nu poată comunica imediat câţi copii au urcat în autocarul implicat în accidentul din judeţul Braşov. Totodată, prefectul de Iaşi a anunţat că ISJ va declanşa o anchetă administrativă la Palatul Copiilor.

Prefectul Marian Grigoraş a spus că activităţile care presupun deplasarea unor copii în tabere, excursii sau la diverse evenimente sunt reglementate clar de către Ministerul Educaţiei şi că este necesar "să aflăm de ce unele proceduri nu au fost respectate”.

Până la ora actuală, din cele 26 de victime ale accidentului de autocar de la Perşani, în care şi-au pierdut viaţa patru persoane, 20 au fost externate, patru se mai află la unităţi medicale din Braşov, iar alte două au fost transferate la un spital din Iaşi.

Conform medicilor, starea celor trei răniţi care se mai află la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov este bună. Şi rănitul care se mai află internat în Spitalul de Pediatrie este în afara oricărui pericol.

Cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa în urma accidentului de la Perşani sunt un coregraf de 18 ani, coordonatorul ansamblului folcloric "Cătălina" de la Palatul Copiilor din Iaşi, Cătălin Pop, şi cei doi şoferi ai autocarului - Ilie Cojocaru şi Andrei Popa, care aveau 58, respectiv 42 de ani.

În autocar se aflau în total 31 de persoane, între care şi elevi. Copiii, care aveau vârste între 12 şi 17 ani, o parte dintre ei fiind de la Colegiul Naţional de Artă "O. Băncilă", erau componenţi ai ansamblului folcloric Hora. Ei plecaseră de la Palatul Culturii din Iaşi şi mergeau către Arad, pentru a participa la un festival internaţional.

Accidentul s-a produs după ce şoferul ar fi intrat cu viteză într-o curbă periculoasă şi a pierdut controlul volanului, iar autovehiculul s-a izbit de parapetul care desparte sensurile şi s-a răsturnat.

Poliţiştii şi procurorii încearcă să afle cauza accidentului, principalele ipoteze fiind imprudenţa şoferului sau o defecţiune tehnică, în condiţiile în care martorii au spus că au văzut fum ieşind din roţile maşinii, iar pasagerii din autocar au declarat că şoferul a încercat cu disperare să frâneze şi să evite impactul. Expertiza tehnică a autovehiculului va arăta dacă acesta a avut sau nu defecţiuni.

Autocarul avea inspecţia tehnică valabilă, dar fusese modificat. Astfel, în acte autovehiculul era prevăzut cu 24+1 locuri, dar în realitate erau 28+1 locuri, fiind montate scaune suplimentare. De asemenea, autocarul nu avea centuri de siguranţă.

Iniţial, autorităţile au furnizat informaţii contradictorii legate atât de numărul victimelor, cât şi de numărul persoanelor aflate în autocarul răsturnat pe DN 1.

Poliţiştii din Iaşi au mers, vineri după-amiază, la sediul firmei Maxibus Trans SRL, căreia îi aparţine autocarul, pentru a face verificări în privinţa contractului încheiat între transportator şi Palatul Copiilor, în condiţiile în care în maşină, care are 25 de locuri, erau 31 de persoane.

Dosarul accidentului de autocar din localitatea braşoveană Perşani, deschis la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş, a fost preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, instanţă care a deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Mai multe articole despre:
accident Braşov Autocar