MENIU

Noi date despre tulpina coronavirusului REZISTENTĂ la vaccinuri. EMA, anunț despre varianta depistată în Columbia

Varianta Mu ar putea fi rezistentă la vaccinuri

Autoritatea Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis, joi, că varianta coronavirusului denumită ”Miu” este ”potențial îngrijorătoare”, dar că, pentru moment, nu există date care să arate că ar fi mai contagioasă decât Delta. 

Varianta B.1.621, descoperită prima dată în Columbia, a fost clasificată ca variantă de urmărit de către Organizația Mondială a Sănătății luna trecută. 

Joi, EMA a transmis că monitorizările sale vizează în special varianta Delta, care a devenit dominantă în lume dar că are sub supraveghere și alte variante care s-ar putea răspândi, precum Lambda (identificată în Peru) și Miu.

”Varianta Miu ar putea fi potențial mai îngrijorătoare, deoarece ar putea prezenta un potențial risc de rezistență la vaccinuri”, a declarat Marco Cavaleri, manager al strategiei de imunizare.

Autoritatea europeană de reglementare a precizat că va discuta cu dezvoltatorii serurilor anti-Covid despre eficacitatea lor împotriva acestei tulpini. 
”Dar nu avem date care să arate că varianta Miu se răspândește atât de mult sau că există riscul ca aceasta să depășească varianta Delta ca tulpină dominantă”, a adăugat reprezentantul EMA, potrivit hotnews. 

În prezent, OMS consideră că patru variante sunt îngrijorătoare, printre care Alpha, prezentă în 193 de țări, și Delta, prezentă în 170 de țări, în timp ce alte cinci urmează să fie monitorizate (inclusiv Miu).

Din ianuarie, când a fost depistată prima dată în Columbia, cazuri de infectare cu varianta Miu au mai fost raportate și în alte țări din America de Sud și din Europa.

Prevalența globală a acestei variante printre cazurile secvențiate a fost mai mică de 0,1% la începutul lunii septembrie, dar prevalența sa în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut constant, potrivit OMS.