MENIU

Noi date despre eficiența serurilor anti-Covid pe grupe de vârstă. De ce este importantă vaccinarea cu schema completă - studiu

Studiu despre vaccinul anti-Covid

Vaccinarea cu schema completă este eficientă şi în rândul grupelor de risc, a informat luni Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19. Datele reies dintr-un studiu recent realizat în Marea Britanie. 

Studiul, realizat de Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie, a vizat monitorizarea pacienţilor din 700 de cabinete de medicină de familie din Marea Britanie. 

Rezultatele au arătat că eficiența împotriva Covid-19 în cadrul grupelor de risc este între 30 - 60% după prima doză, indiferent de tipul de vaccin, excepţie fiind grupa persoanelor cu imunitate scăzută (imunocompromişi), unde procentul de eficienţă este de 4%.

Studiul se bazează pe un număr de 5.642.687 persoane vaccinate cu schemă completă, din care 1.054.510 persoane din grupe de risc și 1.276.517 persoane cu vârste de 65 de ani și mai mare de 65 de ani.

Pentru vaccinurile de la companiile Pfizer şi AstraZeneca, eficienţa creşte considerabil după administrarea celei de a doua doze, iar în cazul grupului de imunocompromişi, eficienţa creşte la 74%, a precizat CNCAV.

În Marea Britanie, vârstnicii sunt vaccinaţi în proporţie de peste 85-90%.
Țara se confruntă cu o creștere a numărului noilor cazuri de infectare, cauzate de răspândirea variantei Delta. În perioada aprilie - mai, media cazurilor a fost de 2.400 cazuri noi/zi, în iunie au fost înregistrate însă 10.468 cazuri/zi, iar în ultima săptămână din iulie, media cazurilor a ajuns la 45.159 cazuri noi/ zi.

Deşi numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior, iar decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior, precizează CNCAV.