MENIU

Nimeni nu-şi dă seama, la prima vedere, dacă e vorba de un oraş sau de o pădure. Adevărul e uluitor!

Un nou oraş, construit în provincia Guangxi din China, de-a lungul râului Liujiang, se anunţă a fi ca niciun altul, deşi va conţine aceleaşi clădiri ca şi alte oraşe, locuinţe, hoteluri, şcoli, birouri şi spaţii de recreere. 

Liuzhou Forest City va fi conectat cu oraşul de care aparţine, Liuzhou, cu o linie de tren electrică şi va arăta ca o adevărată pădure, cu toate clădirile împrăştiate pe un spaţiu de 175 de hectare acoperite de 40.000 de copaci şi de aproximativ 1 milion de plante.

Sera, care va cuprinde peste 100 de specii diferite, va produce, după cum se estimează, 900 de tone de oxigen pe an şi va absorbi 10.000 de tone de dioxid de carbon şi 57 de tone de poluanţi. Oraşul-pădure este un efort de a combate poluarea aerului, care e legată de aproximativ 1,1 milioane de decese, anual, în China, informează CNET.

Plantele şi copacii vor ajuta şi la scăderea temperaturii, va crea o barieră pentru sunete şi va stimula biodiversitatea speciilor care trăiesc acolo.

Arhitectul italian Stefano Boeri, celebru pentru o "pădure verticală" într-un turn din Milano, a gândit acest proiect, care va fi replicat în marile oraşe ale Chinei. De asemenea, pentru încălzire oraşul-pădure va folosi energie geotermală şi panouri solare pentru electricitate. În oraş sunt aşteptaţi să locuiască peste 20.000 de persoane, din 2020, când va fi finalizat.