MENIU

Nicușor Dan a anunțat ce îi așteaptă pe bucureșteni în următoarele luni - CÂT va fi gigacaloria și cum va ajuta Primăria

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că preţul gigacaloriei va creşte cu peste 100 de lei în acest an. Edilul-șef al Capitalei a mai spus vineri că municpalitatea va decide cât din această sumă va achita primăria, prin subvenție.

Primarul general a estimat că gigacaloria va crește la aproximativ 600 de lei, iar cota achitată de municipalitate va fi decisă de Consiliul General. Nicușor Dan a făcut acest anunț înainte ca ANRE să stabilească prețul pentru gigacalorie pentru București, adică pe 1 noiembrie.

„Gigacaloria în București va costa cu peste 100 de lei mai mult anul acesta. În acest moment, ELCEN-ul ne vinde gigacaloria cu 205-210 lei, acesta este prețul de producție al gigacaloriei. Prețul de producție plus transport până la scara de bloc este 490 de lei, iar din bucureștenii plătesc 164 de lei și restul de 325 sunt plătiți de Primărie”, a spus Nicușor Dan, vineri, la Europa FM.

„Estimarea este că preţul total al gigacaloriei nu o să mai fie 490 de lei, cum este acum, o să fie undeva la 600 de lei, dar asta depinde de mai multe, răspunsul final o să vină de la ANRE prin noiembrie, adică pe 27 octombrie pentru 1 noiembrie. Noi avem un contract (...) cu Comisia Europeană care ne dă acei 300 de milioane de euro ca să reparăm 210 kilometri de conductă şi acel contract are nişte condiţii foarte tehnice în ceea ce priveşte subvenţia. Deci, la 1 noiembrie, când o să aflăm şi tariful pe care ANRE îl stabileşte, Consiliul General, după o dezbatere pe care o să o avem, o să spună şi cât din cei 600 de lei o să fie plătiţi de bucureşteni şi cât o să fie plătit de Primărie în continuare", a explicat Nicuşor Dan.
Unul dintre motivele pentru care nu toate apartamentele au căldură și apă caldă este faptul că 2 centrale - Vest Energo şi CET Griviţa - nu funcţionează. nu au pornit furnizarea căldurii din cauza prețului prea mare la gaze, a mai spus Nicușor Dan.

„Din cauza faptului că se cumpără gaz nereglementat şi se vinde căldură reglementat, în momentul de faţă pentru toată lumea e nerentabil să dea energie termică şi atunci aceste două centrale nu funcţionează azi. A treia problemă e că prognoza spunea că vremea rece o să vină pe 20 octombrie şi nu pe 10 octombrie. (...) Mai sunt câteva zile necesare pentru a se finaliza lucrarea din Ferentari şi în felul acesta să poată să fie util şi CET Progresul", a mai spus Nicuşor Dan.