MENIU

Nicolae Manolescu: Din toate domeniile culturii, singurul care nu e finanţat e cel al literaturii

Nicolae Manolescu: Din toate domeniile culturii, singurul care nu e finanţat e cel al literaturii

Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), că, din toate domeniile culturii în România, "singurul care nu este finanţat, în mod ordonat şi sistematic, printr-o lege, este cel al literaturii".

"Din toate domeniile culturii în România, în acest moment, singurul care nu este finanţat, în mod ordonat şi sistematic, printr-o lege, este cel al literaturii. (...) Este singurul domeniu nefinanţat (...) Toate celelalte au o finanţare prin lege, literatura nu are. Până acum, dacă nu existau editurile particulare apărute după '90, care au făcut un foarte mare efort, cu foarte mari dificultăţi, înainte de a deveni nişte societăţi comericale - cum sunt acum cele mai multe dintre ele -, fără acest efort al editurilor şi fără efortul unor autorităţi locale, literatura română n-ar fi supravieţuit. Tot ce se organizează de la o vreme în România, legat de literatură sau de Uniunea Scriitorilor, se organizează de către autorităţi locale, consilii judeţene şi primării", a declarat Nicolae Manolescu, precizând că USR nu primeşte niciun ban de la stat.

De asemenea, acesta a spus că "bănuiala" sa este că Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi nu este făcut pentru cei care "mai ştiu cum e cu literatura", ci "pentru omul de pe stradă".

"Nu discutăm între noi literatura, îl atenţionăm pe omul de pe stradă că există literatură, că există cărţi, că există scriitori, că există traducători", a mai spus Nicolae Manolescu.

Mai multe articole despre:
cultură literatură Nicolae Manolescu