MENIU

Nicolae Manolescu: Dispărem dacă nu este taxa de timbru cultural! Sumele de la noi sunt caraghioase

 Nicolae Manoescu, despre taxa timbrului cultural

Nicolae Manolescu, președinte Uniunii Scriitorilor din Români(USR), a declarat la Jocuri de Putere, în cadrul unei dezbateri pro și contra timbrului cultural, că dacă timbrul nu va mai fi colectat, literații vor dispărea. Acesta a mai precizat că sumele care le revin uniunilor de creatori din piața de carte sunt absolut caraghioase, iar valoarea de 2% a timbrului cultural pentru un exemplar este o sumă nesemnificativă. 

Nicolae Manolescu, președintele (USR), a precizat că sumele din piața de carte din România sunt caraghioase:

”Mulțumesc pentru invitație, este un bun prilej pentru noi, literați sau artiști plastici, că ne putem afirma. Noi avem o problemă, nu facem rating, noi literații sau artiștii plastici. Ca să faceți rating trebuia să o chemați pe doamna Elena Udrea. Cineva spunea mai înainte, care sunt sumele care sunt în discuții între editori și noi, sumele de pe piața de carte, taxa de timbru. Ei, dacă le spunem, ne cam facem de râs, adică când vedem in fiecare zi cum se umbla cu milioane și miliarde, sumele de la noi sunt absolut caraghioase, la urma urmei. Sub 100 de milioane este piata de carte, 99, sau cât este, vă dați seama, este nimica toată. Din asta, cei 2% care nu sunt din toata piața de carte și numai cea din cartea literară, care ar trebui să vină la uniune, este o sumă nesemnificativă, care vine cam un sfert, ca să o spunem pe cea bună”.

Manolescu a mai precizat că regretă scandalul iscat între literați și editori, pe tema timbrului cultural:

”Acum vreau să spun un lucru foarte simpu. Eu sunt dintre cei are regretă acest imens scandal mediatic care s-a întamplat. La urma urmei, editori sau scriitori, nu putem unii fără alții. Nu avem încotro. Editorii, am auzit și vorba asta este o muncă tradusă, nu vă publicăm doar pe cei din țară, o cultură nu se poate face așa. Deci avem și interese comune, dar avem și interese care ne despart. Și eu cred ca la urma urmelor ne putem intelege, cu o conditie, sa nu transformam o discutie bazată pe o obligație legală care datează din 1994, dar cu norme de aplicare din 2003, este adevărat, să nu o transformăm o discutie despre un lucru foarte precis si vital pentru uniunile de creatori, într-o dispută de altă natură cum ar fi la ce bun uniunile de creatori, sunt staliniste, sovietice”. 

Manolescu a mai reiterat că a prezentat alături de colegii săi ce fac cu banii care revin din piața de timbru, argumentând că sunt atât de puțini încât nu ar avea ce să bage ăn buzunar:

”Colegii mei și cu mine am prezentat dimineață, în conferință. ce facem noi cu banii care ne vin din piața de timbru. O mulțime de lucruri. Nu îi băgăm în buzunar, de altfel, sunt atât de puțini, că nu am avea nici ce să băgăm ăn buzunare. Nu facem programe care nu ar putea fi trecute altfel. Vreau să vă trag atenția că spre deosebite de alți colegi din alte uniuni de creatori, cinematografe sau teatre, care beneficiază de niște subvenții de la stat, artiștii plastici și noi literații, nu primim nicio subvenție de la stat. Am obținut cu mari efirturi anumite sume pe care am putut să le folosim de la Ministerul Culturii, de la Guvern, dar cu limite, pentru că nici ei nu sunt foarte bogați”

Spre final, Manolescu a mai declarat: ”Dispărem dacă nu este taxa de timbru”.