MENIU

Profesorii nu renunță la grevă | Care este oferta Guvernului. Ciolacu: „Haideți să ținem copiii în clase, nu pe stradă!”

Negocieri dure la Guvern înainte de greva generală de luni, 22 mai. Sindicaliștii din Educație au început duminică discuțiile în spatele ușilor închise la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Educației, de Finanțe și al Muncii, alături de liderul PSD - Marcel Ciolacu. 

UPDATE 17:31 - Greva continuă, sindicatele nu sunt mulțumite. 

Simion  Hăncescu a declarat că, la ieșirea de la negocieri, Guvernul a promis o creștere de 8% a salariilor, dar nu a fost înaintată o dată concretă.

„Probabil de la 1 iunie cresc salariile cu 8%. Intuim, nu suntem siguri. Încă nu am stabilit ce vom face, dar mâine greva o să aibă loc, iar pentru a stopa o astfel de acțiune, greviștii trebuie să primească o soluție credibilă. Noi le punem la dispoziție comunicatul, iar membrii de sindicat vor lua o decizie. Pe această ofertă, greva continua. Nu noi ne-am dorit-o, e un cumul de situații, totul depinde de Guvern. Cum stipulează și legea, pe perioada grevei nu vor fi plătiți, iar profesorii și au asumat acest lucru. Vorbim de 150.000 de cadre didactice și aproape 70.000 - personal auxiliar”, a declarat liderul sindical.

UPDATE 17:22 - Marcel Ciolacu, la discuțiile cu sindicaliștii din educație: Haideți să ținem copiii în clase, nu pe străzi.

Marcel Ciolacu, preznet la discuțiile cu reperezentanții sindicaliștilor din învățământ, a transmis un mesaj clar celor care vor greva generală de luni.

"De când am venit la guvernare în această coaliție s-au făcut două creșteri salariale. Doi ani de zile nu s-a dat niciun leu. Vă asigur că educația va fi prioritatea nr 1 în următorul guvern. Asta se va regăsi inclusiv în programul de guvernare. Vreau să închidem Anexa 8. Vreau bonusuri pentru debutanți și pentru profesorii care predau in zone defavorizate.

Vreau un calendar mai strâns pentru legea salarizării, la 1 sept să fie deja în Parlament. Și vreau ca profesorii să fie prima categorie cărora să le crească salariile.

Haideți să ținem copiii în clase, nu pe străzi. Și noi să continuăm dialogul", a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE 17:21 -  Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate in zone defavorizate. 

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-au întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții sindicatelor din Educație, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate în cadrul sistemului de învățământ.  
Reprezentanții Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanți si cadrele didactice titulare din unitățile de învățământ aflate in zone defavorizate. 
Totodată, Guvernul si-a menținut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei  personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicării Legii salarizării nr. 153. Aceasta măsura, care vizează cresterea veniturilor, va fi extinsă si pentru celelalte categorii de salariați din Anexa 8.
Guvernul isi asumă ca Educația să continue a fi prioritatea numărul unu în îndeplinirea obiectivelor  prin programul de guvernare si in eliminarea inechităților din legea salarizării.
In acest sens, va fi asumat un calendar astfel încât pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel încât, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi înaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare.
Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi  garanțiile ca Educatia rămâne prioritate pentru actuala coaliție de guvernare.

Au început marile negocieri de la Guvern intre sindicaliștii din educație si guvernanți. Ciuc si Ciolacu se afla fata in fata la masa discuțiilor, in ciuda disensiunilor politice.

Potrivit unor surse Realitatea PLUS, sindicaliștii susțin că este prea târziu să oprească greva de mâine. Ei spun că profesorii nu vor renunța la grevă, se cer salarii decente.

Ora 16:00 - Prima ofertă făcută de Guvern nu ar fi mulțumit sindicatele, potrivit surselor Realitatea PLUS. Este vorba despre bonusuri de 1000 de lei acordate de două ori pe an. Sidicaliștii au cerut pentru debutanți o majorare consistentă, până la nivelul salariului minim.

O a doua propunere făcută de la nivelul Guvernului a vizat majorarea salariilor personalului nedidactic, cu 7-8%, însă sindicaliștii consideră că sunt prea mici creșterile, potrivit acelorași surse politice.

Liderii sindicatelor din învățământ au ajuns duminică, la ora 14.00, la sediul Guvernului. Au loc negocieri strânse cu guvernanții pentu rezolvarea crizei din Educație, după ce luni începe greva generală anunțată de sindicate. Aceștia stau la masă cu premieru lNicolae Ciucă, miniștrii Edducației - Ligia Deca, al Muncii - Marius Budău, al Finanțelor - Adrian Câciu, precum și cu președintele PSD - Marcel Ciolacu, viitorul premier după rotativă.

Ora 15:30 - Mesajul premierului Ciucă pentru rezolvarea crizei din Educație.

„Împreună rezolvăm problemele. În calitate de prim-ministru, cu întreg guvernul, întreaga coaliție, cu miniștrii de la Educație, Muncă, FInanțe, președintele Camerei, al PSD, cu toții nu am făcut nimic altceva decat sa căutăm , să găsim soluții. Sunt sigur că vom gasi solutii, astfel incat tara noastră să aibă încredere intr-un sistem de educație pe care sa-l respectam. Sunt convins că vom găsi soluții pentru ca cetățenii României să aibă încredere în sistemul de educație, care, alături de sănătate, reprezintă priorități ale Programului de Guvernare”, a declarat premierul Nicolae Ciucă la începutul întâlnirii de la negocierile cu sindicatele.

Ora 14:00 - Cei doi lideri ai celor mai mari sindicate din domeniul Educației au ajuns la Palatul Victoriei - Simion Hăncescu și Marius Nistor.

DECLARAȚIILE LIDERILOR SINDICATELOR, ÎNAINTE DE NEGOCIERILE DE LA GUVERN

Simion Hăncescu, lideri FSLI, a declarat, înainte de a intra la discuțiile de la Guvern, că nu se ia astăzi o decizie și că greva de luni, 22 mai va avea loc. 

 ”Oferta va ajunge la oameni. Oamenii sunt cei care decid. Nu putem lua o decizie astăzi" a declarat Simion Hăncescu.

„Nu acceptă nimeni să dea la debutant această mărire şi să dea trei lei la cei care au vechime mare. Nu intrăm acum în procente, aşteptăm să vedem cu ce vine guvernul, s-ar putea să avem surpriza să ne spună că nu se poate. Greva de mâine va avea loc. Greva nu este a noastră, este a oamenilor, în condițiile în care ei au semnat pentru grevă, ei decid dacă fac sau nu greva mai departe. Noi avem mâine ședință, oamenii ne spun, mergem mai departe dacă nu vor”, a spus liderul FSLI - SImion Hăncescu. Acesta a explicat că nu li s-a spus nimic concret despre majorarea salariilor la întâlnirile anterioare.

La fel a precizat și Marius Nistor, liderul Federaţiei „Spiru Haret” despre continuarea grevei generale care începe luni.

„Este aceeaşi procedură: nu este o grevă pe persoană fizică, nu este o grevă pe care au declanşat-o liderii de sindicat, este o grevă declanşată pe baza unui referendum la care au participat salariaţii din învăţământ, nu numai membrii de sindicat. Pe baza ofertei care va veni din partea Guvernului, dacă ei o vor considera credibilă, prin semnătură, vor lua hotărârea dacă renunţă la această formă de protest sau dacă o vor continua. Mă îndoiesc că până mâine se va termina”, a afirmat Marius Nistor.

Întrebat despre afirmațiile unor politicieni că greva este „un șantaj”, Marius Nistor a replicat că guvernanții „știau de acest protest din luna decembrie”.

„Ce au avut de asteptat, au avut un mars cu peste 14 mii de oameni din toată țara. Acum au tupeul să arunce în spinarea salariaţilor din învăţământ faptul că se va declanşa această grevă? Nu! Responsabilitatea le revine în totalitate. Pe de altă parte, politica aceasta de a dezbina, de a ridica părinţii şi elevii împotriva cadrelor didactice, este o politică care nu poate fi acceptată sub nicio formă. Prin genul acesta de practici de fapt au adus învăţământul în situaţia în care se află în momentul de faţă”, a mai spus Nistor.

Întrebați dacă se va continua luni cu greva dacă se ajunge la un consens, sindicaliști iau spus că nu ei decid , ci profesorii.

„Oferta ajunge la oameni, ei decid, nu se va lua astăzi decizie”, a spus Hăncescu.

Despre cât de repede se va relua activitatea în școli cu încetarea grevei, Marius Nistor a lansat critici către guvern.

„Cu mult mai repede decât s-au hotărât ei să rezolve problema pensiilor speciale”, a punctat Marius Nistor.

Sindicaliștii au fost invitați la negocieri de premieru lNicolae Ciucă pentru a rezolva criza declanșată prin anunțarea grevei generale începând din 22 mai, ora 8:00, în toate unitățile de învățământ din țară.

Zi de foc pentru guvernanți: Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, la negocieri cu sindicatele din Educație, înainte de greva din 22 mai - Decizii cruciale

Sindicaliștii au anunțat declanșarea grevei generale începând de luni, 22 mai, de la ora 8:00. Este prima grevă generală a profesorilor din ultimii 18 ani. Ultima a avut loc în noiembrie 2005 când ministrul de atunci - Mircea Miclea a și demisionat după ce nu a primit 6% din PIB pentru Educație și la câteva zile de la declanșarea grevei generale. Timp de trei săptămâni au protestat profesorii din preuniversitar și universitar. Greva s-a oprit după promisiunea de 4,8% din PIB și majorarea salarială de 12%.

CARE SUNT REVENDICĂRILE SINDICATELOR DIN EDUCAȚIE

Sindicatele din Educaţie intenţionează să declanşeze luni greva generală. Aceștia au anunțat că greva generală va fi declanșată luni, 22 mai, de la ora 8:00.

Sindicaliștii anunță că cer salari idecente pentru profesori, mai ales pentru profesorii debutanți, care câștigă în jur de 2.400 de lei, iar alți profesori cu vehime de 20-30 de ani nu ajung să câștige mai mult de 3000 de lei, potrivit Realitatea PLUS.

CE CER SINDICALIȘTII DIN EDUCAȚIE:

- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.