MENIU

Nicolae Ciucă intervine în dezbaterea din coaliție: „NU se discută de impozitul progresiv. PNL continuă să susțină cota unică”

Premierul Nicolae Ciucă Foto: Gov.ro

Premierul Nicolae Ciucă a dat mai multe detalii despre introducerea impozitului progresiv, dorită de PSD, partenerul PNL la guvernare, și anunțată de Marcel Ciolacu. Șeful Guvernului a reamintit vineri că a cerut o analiză în acest sens ministrului Finanțelor. 

„PNL continuă să susţină cota unică. Aşa cum ne-am asumat, noi nu susţinem introducerea de taxe şi impozite noi, iar ceea ce urmează să se decidă, aşa cum am spus anterior, va avea la bază o analiză şi o dezbatere aplicată pe situaţia concretă din zilele noastre”, a anunțat Nicolae Ciucă, vineri, la Cluj-Napoca.

„Nu se discută despre impozitul progresiv. Nu există, în momentul de față, o altă formulă de impozitare, ci există analize și studii care se derulează în grupul de lucru, înființat la nivelul Ministerului Finanțelor.

Odată ce vor finaliza aceste măsuri de optimizare fiscală, vom trece să avem etapele de consultare cu instituțiile de specialitate, cu mediul academic, cu mediul de business, cu mediul asociativ, astfel încât în final să avem o decizie care să vină și să vină să sprijine tot ceea ce înseamnă atât colectarea banilor la bugetul de stat, cât și sprijinul pe care trebuie să continuăm să îl acordăm mediului de afaceri.

Pentru că această creștere economică înregistrată pe primul trimestru se datorează în mare măsură dialogului pe care l-am avut cu mediul de afaceri, dialogului pe care l-am avut cu instituțiile de specialitate și, de asemenea, dialogului pe care l-am avut cu investitorii români și străini și încrederii pe care am reușit să o dăm până acum, că avem proiecte concrete, ca să avem predictibilitate și stabilitate în acest domeniu”, a explicat premierul Nicolae Ciucă, vineri, la Cluj-Napoca.

Impozitarea progresivă este dorită de PSD, după cum a anunțat Marcel Ciolacu la începutul acestei săptămâni. Însă PNL și UDMR se opun introducerii acesteia. PNL a și reamintit PSD de „cele două linii roșii”, convenite pentru intrarea la guvernare în coaliție: cota unică și investiții de 7%. Florin Cîțu a Președintele PSD a vorbit despre introducerea impozitării progresive încă de la începutul mandatului actualei coaliții de guvernare. În noiembrie 2021, Ciolacu a susținut că guvernul va propune desființarea cotei unice de impozitare pentu introducerea impozitării progresive, subliniind că PSD este pentru „impozitarea marilor averi”.