MENIU

NEpregătiți de război! Din 157 de adăposturi antiaeriene din Brăila, doar 14 sunt funcționale

Adăpost antiaerian

Doar 14 adăposturi antiaeriene sunt funcţionale în Brăila, dintr-un total de 157 existente la nivelul judeţului, potrivit informaţiilor făcute publice de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Şapte din cele 14 adăposturi antiaeriene se află în administrarea autorităţilor locale şi beneficiază de întreţinerea corespunzătoare a instalaţiilor de filtro-ventilaţie, a celor electrice şi a celor sanitare cu fonduri de la bugetul local, iar celelalte şapte aparţin unor agenţi economici privaţi.

În total, pe raza judeţului Brăila sunt amenajate 157 de adăposturi destinate unor situaţii de urgenţă, 136 publice şi 19 private, dar cele mai multe sunt nefuncţionale.

Printre deficienţele constatate de ISU pe timpul verificărilor executate de personalul de specialitate se numără slaba etanşare a garniturilor de la uşile metalice, care sunt îmbătrânite şi necesită înlocuirea, o stare avansată de degradare a instalaţiilor de filtro-ventilaţie, a celor electrice şi a celor sanitare şi inundaţiile existente în unele spaţii aflate în subsolurile blocurilor din cauza defecţiunilor la instalaţiile sanitare.

De asemenea, multe dintre adăposturile antiaeriene situate la subsolul blocurilor au fost transformate în spaţii de depozitare, ceea ce este permis conform legii, cu condiţia ca, în situaţii de urgenţă, spaţiul să fie eliberat în maximum 24 de ore după ce este emis un ordin în acest sens de către autorităţi.

"Pe timp de pace, adăposturile publice de protecţie civilă, cu excepţia spaţiilor amenajate ca puncte de comandă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste", informează ISU Brăila.