MENIU

Nemții au ajuns să bea cafea pe datorie: "Pensiile sunt o bătaie de joc, toate s-au scumpit" - dezvăluirile unei românce din Germania

Nemții au ajuns să bea cafea pe datorie. Foto: Profimedia

În contrast cu imaginea de putere economică solidă și stabilitate pe care Germania o prezintă la nivel global, realitatea de zi cu zi pentru mulți dintre locuitorii acestei țări este departe de a fi ideală. Deși este adesea percepută ca un model de stabilitate, Germania ascunde o realitate mai complexă, în care mulți locuitori se confruntă cu dificultăți financiare și stresuri zilnice.

O româncă stabilită în Germania a dezvăluit că există pensionari care abia trăiesc de la lună la lună, fără să aibă suficienți bani pentru a-și acoperi cheltuielile.

"Zilnic îmi vin clienți la gelaterie care se plâng că s-au săturat de situația actuală: că pensiile sunt o bătaie de joc, că toate s-au scumpit. Am un client cu care sunt prietenă de când am preluat gelateria. Vine mereu să bea un capucino și să mănânce înghețată. A lucrat o viață întreagă, peste 40 de ani, într-o fabrică de microfoane, una dintre cele mai faimoase din zonă. Are o pensie între 1500 și 2000 de euro, sub 2.000 oricum. Și are propria casă.
 
Câți bani au făcut generalii Florian Coldea și Dumitru Dumbravă prin firmele de consultanță pe care le dețin
 
Cu toate acestea, se întâmplă ca în anumite luni să vină să ia pe datorie. Am un caiet în care notez și m-a rugat frumos: „Uite, pot să iau până săptămâna viitoare, până îmi intră pensia? Îmi dai și mie să beau un capucino?” Vă spun sincer, am rămas șocată. Am zis: "Băi, oameni buni, dacă nemții au ajuns să vină să ceară pe datorie, să ceară până le intră pensia un capucino, o cafea, o înghețată, unde trăim?", spune românca. 
 
Tânăra a făcut o comparație cu viața în România și spune că în Germania este mult mai rău:
 
"Nu înțeleg de ce oamenii vor să ridice Germania la rang de cea mai tare țară și mulți fac comparații cu salariile minime din România. Nu faceți comparații! Un salariu minim din România și unul din Germania, dacă ești singur, tot acolo ajungi. Toate s-au scumpit atât de mult. Nu zic că în România e ieftin, știu și eu, merg în fiecare an. Și eu cheltuiesc în România cât aș cheltui pentru o vacanță în Maldive și știu ce înseamnă.
 
Ascensiunea lui Coldea. Cum a ajuns „Dumnezeul interceptărilor și al dosarelor comandate” la doar 34 de ani. Cine l-a propulsat
 
În România, oamenii mai au un părinte, un bunic la țară, mai au un cartof, o ceapă, o brânză, un lapte. Aici însă, toate s-au scumpit, toate au gust de plastic, toate sunt un dezastru. Dacă oamenii care au muncit o viață întreagă se plâng și spun că ar fi fost mai bine să-și fi pus banii deoparte, și vor să se mute în alte țări, înseamnă că situația e gravă. Cel puțin 10 persoane am auzit într-o săptămână că vor să vândă tot și să plece în Portugalia sau în alte țări mai ieftine", mai spune românca.
 
Sărăcia din Germania, cu oameni care de abia se descurcă de la o lună la alta
 
"Nu înseamnă că vorbim de rău dacă spunem adevărul despre situația actuală a Germaniei. Germania nu mai este ce a fost, nu mai este o putere economică. Sunt oameni care câștigă 3, 4, 5 mii de euro, dar ei au existat dintotdeauna. Trebuie să vedem majoritatea oamenilor care fac muncă de jos, în gastronomie și alte domenii, care câștigă minimul pe economie și abia o duc de la lună la lună. Pentru ce să stai aici atunci?
Așa că nu mai ridicați Germania la rang de wow, că nu e chiar așa. Uitați-vă că sunt nemți care nu o duc bine. Doamne ajută!", mai spune tânăra.
 
Mai multe articole despre:
romani in germania viata in germania pensie salarii