MENIU

Nelu Tătaru: Proiectul de lege pentru carantinarea și izolarea bolnavilor COVID este gata și va fi aprobat de Guvern

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății Foto: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat duminică seară, la „Jocuri de putere”, la Realitatea PLUS, că proiectul de lege pentru punerea în concordanţă a cerinţelor Curţii Constituţionale privind carantinarea şi izolarea persoanelor cu COVID-19 este deja gata și urmează să fie aprobat, luni, de Guvern, apoi va fi trimis în Parlament. 

 

„Noi suntem în acest moment, incepând de vineri, de când a apărut motivarea Curţii Constituţionale, în elaborarea unui proiect de lege care este gata. Mâine vom avea o şedinţă de Guvern în care îl vom ridica pe ordinea de zi, în care să aducem în concordanţă un proiect de lege cu cerinţele Curţii Constituţionale.

Odată ce vom avea adaptate, statuate si votate în Parlamentul ROmâniei ce înseamnă boală transmisibilă, ce înseamnă carantină, ce înseamnă izolare, ce înseamnă pacient internat. Sunt momente pe care le vom pune pe tapet şi ne vom întoarce la ce înseamnă identificarea unui focar, izolarea unei zone, carantinarea unei zone.

Noi suntem mâine gata cu proiectul legislativ si il vom trimite si catre Parlament dupa aprobarea de Guvern”, a anunțat Nelu Tătaru, duminică seară, la „Jocuri de putere”, de la Realitatea PLUS.

Proiectul de lege a fost pregătit de Ministerul Sănătății după ce  judecătorii constituționali au stabilit că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătății, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituțională.

Potrivit CCR, nu se pot restricționa drepturi fundamentale decât prin lege, și nu prin ordin de ministru. CCR a dat curs, pe 25 iunie, contestației Avocatului Poporului, Renate Weber, cu privire la neclaritatea articolului 25 din Legea privind reforma în domeniul sănătății, care lasă loc ministrului Sănătății să emită ordin pentru a institui măsura carantinei, izolării/internării, ca prevenție anti-COVID-19. Renate Weber a mai declarat la data sesizării, pe 27 mai, că reglementarea, care restrânge libertatea individuală a cetățeanului, trebuie asigurată prin lege, altfel este neconstituțională. Avocatul Poporului mai susținea și că România este singurul stat din Uniunea Europeană care a internat obligatoriu şi pe perioada stării de urgenţă şi pe perioada stării de alertă toate persoanele infectate, chiar dacă nu au prezentat simptome.

Pe 25 iunie, Curtea Constituţională a României a admis sesizarea Avocatului Poporului referitoare la mai multe articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.