MENIU

Nelu Tătaru: „NU mergeți la petreceri de sărbători”. Interviu pentru Realitatea PLUS

Nelu Tătaru: „NU mergeți la petreceri de sărbători”. Interviu pentru Realitatea PLUS

Într-un interviu exclusiv pentru Realitatea Plus, ministrul Sănătății anunță că vom asista la o panta descendentă a infectărilor cu COVID de abia în a doua jumătate a anului viitor, când se va putea discuta despre încheierea pandemiei. Nelu Tătaru spune că, deși la nivel european se vorbește deja despre al treilea val COVID, el speră ca România să-l poată evita. În privința serului anti-COVID, ministrul anunță în premieră că, pe 27 decembrie, vaccinarea va începe simultan în 10 spitale din România. Totodată, Tătaru precizează că restricțiile nu vor fi relaxate sau ridicate în următoarea perioadă.

Nelu Tătaru: „Primele 10.000 de doze sunt pentru 5000 de subiecti. Sunt pentru spitalele de boli infectioase, cei care au fost in prima linie si vor fi ultimii care vor iesi din aceasta lupta. Urmeaza ca, in zilele urmatoare, la nivelul acestor unitati, sa fie stabilita si persoana care se va vaccina prima.”

Reporter: Unde anume se va face prima vaccinare?

Nelu Tătaru: „Se va incepe vaccinarea in acelasi timp in toate cele 10 spitale de la nivelul tarii, doua fiind in Bucuresti - Babes si Bals. Avand in vedere si numarul de doze, cred ca si Marius Nasta va intra in aceasta prima vaccinare.”

Reporter: Dumneavoastra personal ati decis cand anume va veti vaccina?

Nelu Tătaru: „Atunci cand se vor vaccina toti care fac parte din Guvern, din Parlament, deci nu la inceput.”

Reporter: In momentul de fata, cineva care se vaccineaza, ulterior poate contracta virusul?

Nelu Tătaru: „Un subiect vaccinat nu exclude infectarea. Forma de boala este una asimptomatica sau usor simptomatica.”

Reporter: Stiti daca vor fi tari care sa impuna obligativitatea vaccinului anti-COVID, inclusive Romania.

Nelu Tătaru: „La nivelul comunitatii europene nu exista obligativitate. Acest vaccin este gratuit, voluntar si, dupa studii, este sigur.”

Reporter: Pentru ca vorbim despre cazurile de coronavirus, cand va asteptati sa fie urmatorul val?

Nelu Tătaru: „Eu sper sa nu fie urmatorul val. Discutia la nivelul comunitatii europene si la nivel mondial este despre al treilea val, dar depinde doar de noi. In momentul in care ajungem si la timpul vaccinarii, odata cu imunizarea intregii populatii, sper sa nu avem al treilea val. ”

Reporter: Dupa ce incepem imunizarea populatiei, asteptam sa scada din ce in ce mai mult numarul?

Nelu Tătaru: „Si transmiterea in comunitate sa scada. In a doua jumatate a anului viitor speram sa ajungem pe acea panta descendenta si sa ne gandim ca aceasta pandemie se poate termina.”

Reporter: Vaccinarea ar putea incepe undeva in martie-aprilie pentru toata lumea? Pana atunci ce ar trebui sa faca romanii?

Nelu Tătaru: „La fel, sa aiba aceleasi precautii. Masca, distantare, dezinfectant, evitarea locurilor aglomerate, la locul de munca, acasa.”

Reporter: Pentru ca urmeaza sarbatorile de iarna, care ar fi sfaturile pe care le-ati da romanilor in aceasta perioada?

Nelu Tătaru: „Sa pastram aceleasi precautii.La inceputul acestei pandemii spuneam ca acest an va fi diferit. Nu vom avea sarbatori pascale la fel, nu vom avea Rusalii, nu vom avea acelasi vacante, nu vom avea acelasi ore de scoala. La fel spun: nu vom avea acelasi Craciun. Nu vom avea acelasi sfarsit de an. Precautiile raman aceleasi. De noi depinde cum vor fi si sarbatorile si ce va fi dupa sarbatori.”

Reporter: Cum sa procedam? In noaptea de Craciun, de Revelion? Sa chemam cat mai putine persoane?

Nelu Tătaru: „Familia restransa, cei cu care stim ca am stat in aceasta perioada impreuna. Este acel moment in care trebuie sa fim intre noi, la domiciliu, nemergand la acele petreceri pe care una -ca nu sunt legal organizate , in al doilea rand nici nu sunt indicate intalniri cu persoane pe care nu le-am mai vazut in aceasta perioada.”

Reporter: Ne-am putea astepta sa fie ridicate restrictiile daca vor fi din ce in ce mai putine cazuri?

Nelu Tătaru: „Nu, in acest moment raman aceleasi restrictii . In momentul in care evaluam sau vizualizam respectarea acestor restrictii trebuie intensificat, dar efectele le vom vedea dupa sarbatorile de iarna. ”

Mai multe articole despre:
nelu tataru coronavirus update