MENIU

Nelu Tătaru, despre reintroducerea STĂRII DE URGENȚĂ: ”Vom propune asta în momentul în care sistemul medical nu va face față”

Ministrul Sănătății - Nelu Tătaru a tras un semnal de alarmă cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței, spunând că anul 2020 reprezintă unul dintre cei mai dificili ani de la înfiinţarea serviciului de ambulanţă şi până în prezent, în conntextul pandemiei.

„În această perioadă, sistemele medicale din întreaga lume trebuie să facă faţă unei situaţii fără precedent, în care este mobilizată întreaga resursă existentă.

Munca în urgenţă este extrem de dificilă, iar cea în urgenţa prespitalicească una foarte grea, contra cronometru, în care fiecare greşeală sau întârziere poate să însemne diminuarea şanselor la supravieţuire”, a spus ministrul.

Acesta le-a mulţumit ambulanţierilor pentru efortul lor, „depus pentru asigurarea unui răspuns adecvat la cea mai importantă provocare de sănătate publică de la nivel global din ultimul secol – pandemia cu noul coronavirus”.

Ministrul Sănătății a făcut precizări referitoare la numărul mare de cazuri noi de coronavirus la puține teste efectuate duminică. Nelu Tătaru spune că diferența vine din faptul că s-au făcut teste în focare.

”Sunt teste care se fac în diferite focare, de aceea avem cazuri de infectare, cum au fost cele de sâmbătă sau duminică. De cealaltă parte, avem teste făcute de oameni care pleacă în vacanță, sau de diverse companii, pentru angajați. Unele teste pot fi fals pozitive sau fals negative, în funcție de aparat, în funcție de cel care le prelucrează, în funcție de loc. Poți să ai un test fals negativ, după 2-3 zile, iar apoi să fie pozitiv. Testele se pot negativiza sau pozitiva”, a declarat Nelu Tătaru, marți.

Revenim la STARE DE URGENȚĂ?

Referitor la reintroducerea stării de urgență, Ministrul Sănătății a declarat în nenumărate rânduri că nu se pune problema revenirii în momentul de față. Acesta a menționat, totuși, că depinde de populație dacă starea de urgență se va întoarce.

”Ne-am grăbit politic înainte de a termina momentul medical. În momentul în care sistemul medical nu va face față, când avem suprapopulare la terapie intensivă, atunci vom propune reintroduce starea de urgență. Noi sperăm ca încă o săptămână, două, să avem o mie și ceva de cazuri, iar apoi să scădem”, a precizat Nelu Tătaru.

Mai multe articole despre:
nelu tataru coronavirus