MENIU

Nelu Tătaru: ”Avem orașe și spitale care au terapiile intensive PLINE. Cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”

Ministrul Sănătății - Nelu Tătaru consideră că măsurile de relaxare au fost date prea devreme și recomandă în continuare prudență, precauție, reguli de igienă, distanțare fizică, purtarea măștii în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. 

”Suntem de două săptămâni într-o creştere a numărului de cazuri, dar putem gestiona aceste cazuri. Ar trebui totuși ca cei care şi-au asumat măsuri de relaxare, dincolo de Guvern sau Ministerul Sănătății, să le și respecte. Recomand în continuare prudență, precauție, reguli de igienă, distanțare fizică, purtarea măștii în spații închise sau în mijloacele de transport în comun. Avem și astăzi 388 de cazuri, avem și astăzi 205 cazuri în Terapie Intensivă. Avem prezență în Primiri Urgențe. Avem orașe și spitale care au terapiile intensive pline și trebuie să transferăm în altă parte. Mă repet, cred că ne-am relaxat un pic cam devreme”, a spus ministrul Sănătății.

”Noi am evaluat evoluţia număului de cazuri, evoluția patologiei în fiecare zi, apoi săptămânal, apoi la 14 zile, cum eram obișnuiți. Ieri a avut loc ședința Grupului tehnico-științifici la nivelul Ministerul de Interne, iar evaluările pe care le-am făcut au primit și recomandarea de a amâna aceste relaxări pe care le programasem pentru 1 iulie.

La fel, în baza acestor recomandări, hotărârea Comitetului Național pentru Situaţii de Urgență a statuat aseară amânarea acestor măsuri de relaxare, cu precauțiile în care trebuie să gestionăm în acest moment tocmai această creștere a numărului de cazuri. Avem de două săptămâni o creștere a numărului de cazuri, au fost câteva zile când au fost şi peste 400 de cazuri, dar, mă repet, ce este mai important este că avem și niște cazuri grave sau critice, cu creșterea la peste 200 a cazurilor în Terapie Intensivă”, a mai spus ministrul.

Când revenim la normal

La sfârşitul lunii iulie, începutul lunii august trebuie să ne aşteptăm la o viaţă cvasinormală. Spun cvasinormală în contextul în care va trebui să ne obişnuim cu persistenţa acestui virus un an sau doi, cu transmiteri subliminale, cu uşoare valuri cum le vedem la gripa sezonieră. Dar, ca să ajungem la acest lucru, trebuie să respectăm nişte reguli”, a adăugat Nelu Tătaru.

Mai multe articole despre:
nelu tataru coronavirus