MENIU

Nelu Tătaru: 2021 este anul asumării, al deciziilor. Partea medicală e a medicilor, partea politică a politicienilor, dar suntem într-o criză sanitară

Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății Foto: Inquam Photos

Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru a lansat un avertisment pentru politicieni în această gravă criză sanitară cu care se confruntă România, luni seară, la „Legile puterii”, cu Alexandra Păcuraru. 

Întrebat dacă României i s-ar potrivi un sistem medical asemănător cu cel din Germania sau Marea Britanie, fostul ministru al Sănătății a explicat că „societatea românească are un tipic aparte. S-a vorbit de o subfinanțare, în acest m oment vorbim de subfinanțare. Medicina și sănătatea românească... un sac fără fund atât timp cât nu vom corecta managementul din sănătate. Spuneam anul trecut ca 80% dintre managerii de spital nu au ce cauta, pastrez aceeași proporție. 

Componenta medicală este importantă într-o societate. Politic nu poti castiga niste alegeri fara un program pe educație și medical. Cred că a venit un moment , la 30 de ani de la revoluție să facem acel declic. Noi nu știm, nu avem un pachet de bază, minim, ne raportam la o masa mare de neasigurati, la un sistem medical care încă îl cuantificăm. Încă mai asteptam la jumatatea anului acel contract-cadru sa vedem cu cât este plătit un spital, un medic de familie, un laborator”.

În același timp, Nelu Tătaru a vorbit despre nevoia unei discipline în sistemul medical și a amintit despre situația de la Spitalul județean Suceava, în primul val de pandemie, când orașul Suceava și alte câteva localități limitrofe deveniseră focarul COVID-19 al țării.

„A trebuit sa pun medici militari, managemente militare. Disciplina, rezistența la situații dificile a fost alta. Cred ca am invatat mult anul trecut. Instrumentele cu care trebuie să tratăm pandemia nu mai sunt ca anul trecut”, a declarat Nelu Tătaru.

„Cred că suntem o națiune speciala si nu putem sa ne raliem după un sistem sanitar german, britanic, acolo e vorba de zeci de ani. Nu putem sa ne comparam cu ei. Sustin aceeași teorie ca și dl Nelu Tătaru, că ar trebui mai multa disciplina in sistemul medical românesc, si DSP urile trebuie să se implice un pic mai mult. Se dă un ordin si se respecta si asta basta, altminteri nu se poate face nimic. Lăsând doar voia unor doctori mai amabili, tematori, lucrurile scapa de sub mână. Cred cu tărie că mai multă disciplină în sistemul medical va aduce mai mult succes”, a declarat și medicul Iulian Preda din Botoșani, la „Legile puterii”.

„Anul 2021 e anul asumarii și deciziilor. Politicienii ar trebui să înțeleagă că partea medicala e a medicilor, partea politică e a politicienilor, dar suntem într-o criză sanitară. Totul trebuie folosit în această criză”, a mai spus Nelu Tătaru, adăugând că este nevoie de o schimbare, „o asumare, o decizie și  mai putin populism. Să ne amintim satul românesc, unde dascălul, preotul, doctorul dezvoltau acea comunitate”.

Mai multe articole despre:
nelu tataru legile puterii alexandra pacuraru