MENIU

Nelu Iordache vrea să se împace cu părţile prejudiciate în dosarul privind deturnarea fondurilor UE

Nelu Iordache vrea să se împace cu părţile prejudiciate în dosarul privind deturnarea fondurilor UE

Avocaţii lui Nelu Iordache au declarat, la termenul de luni de la Tribunalul Bucureşti, că doresc demararea procedurilor de mediere cu BCR şi Monteadriano - prejudiciate în dosarul în care omul de afaceri este acuzat că a deturnat fonduri europene.

Apărătorii lui Iordache au spus că acesta ar fi vrut să se împace cu cele două părţi civile, însă acest lucru nu a fost posibil din cauza cadrului legal, întrucât potrivit articolului 159 din Codul de procedură penală, părţile implicate în dosar se pot împăca până la momentul citirii actului de sesizare a instanţei. În acest context, avocaţii omului de afaceri au ridicat excepţia de neconstituţionalitate a acestui articol.

Tot la termenul de luni, avocaţii lui Iordache au cerut înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, fapt considerat "nefiresc" de către procurorul DNA, în condiţiile în care magistraţii Curţii de Apel au decis, în urmă cu mai puţin de o lună, înlocuirea arestului cu arestul la domiciliu.

Tribunalul Bucureşti ar urma să se pronunţe cu privire la cererea de sesizare a Curţii Constituţionale şi la cea de înlocuire a arestului la domiciliu cu măsura controlului judiciar.

În 5 mai, Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv ca omul de afaceri Nelu Iordache, care se afla în detenţie de circa un an şi cinci luni în dosarul în care este acuzat că a deturnat fonduri europene pentru primul tronson din autostrada Nădlac-Arad, să fie judecat în stare de arest la domiciliu.

Curtea de Apel Bucureşti a admis atunci solicitarea de înlocuire a măsurii preventive, după ce Tribunalul Bucureşti a respins această cerere în mai multe rânduri.

Iordache se afla în arest din 2 decembrie 2012.

În 26 aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani şi înşelăciune.

Mai multe articole despre:
UE proces avocat fonduri deturnare Nelu Iordache