MENIU

Nelu Barbu, la loc comanda. Guvernul Orban nu-l lasă la Shanghai

<p style="text-align: center;">Viorica D<span>ăncilă&nbsp;şi Nelu Barbu</span></p> <p style="text-align: center;"><span>FOTO:&nbsp;Inquam Photos/Octav Ganea</span></p>

Guvernul Orban anulează numirile de consuli la Shanghai şi Milano făcute de Viorica Dăncilă, în ședința de miercuri. Executivul nu vrea să-l păstreze pe Nelu Barbu în funcția de consul general la Shanghai, dar nici pe Tiberiu Dinu consul la Milano. Miercuri va fi și ziua schimbării unor prefecți și subprefecți.

Guvernul are pe ordinea de zi hotărâre pentru abrogarea HG 746/2019 privind numirea lui Nelu Vasile Barbu în funcția de consul general, șef al Consulatului General al României la Shanghai, Republica Populară Chineză.

Fostul purtător de cuvânt al Guvernului Dăncilă a primit această funcție pe 15 octombrie. La numai zile după ce Guvernul a picat prin moțiune de cenzură, Viorica Dăncilă a decis numirea lui Nelu Barbu, pe atunci purtătorul său de cuvânt, în funcția de consul general. Fost jurnalist la B1 TV, Nelu Barbu a fost numit în 5 februarie 2018 în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al premierului Viorica Dancilă.

O altă hotărâre este pentru abrogarea HG 565/2019 privind rechemarea lui Adrian Georgescu din funcția de consul general la Milano şi numirea în locul său, în termen de cel mult 90 de zile, a lui Tiberiu Mugurel Dinu. HG 565/2019 este în vigoare din 9 august 2019.

Dinu a mai fost consul la Milano și la Torino începând cu 2002. Fost ofițer de miliție, Dinu a fost implicat într-un scandal cu Doi și-un sfert. In 2009, a fost implicat în 2009 într-un scandal cu fostul șef al DIPI (fosta Doi și-un sfert), când, potrivit presei, a fost citat de DNA ca martor într-un dosar deschis pe numele lui Cornel Șerban, fostul șef al serviciului secret al Poliției. Tiberiu Dinu era suspectat la acel moment că ar fi cerut și ar fi primit de la fostul sef al DIPI listinguri ale unor convorbiri telefonice. Tiberiu Dinu a respins la acel moment orice implicare. Din cauza scandalului, premierul de la acel moment, Emil Boc, a cerut rechemarea de la post a lui Dinu. Dar acesta a rămas în postul de consul la Milano. Tiberiu Dinu este tatăl Alexandrei Dinu, fosta soție a fotbalistului Adrian Mutu.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri se află și schimbări din funcții ale unor prefecți și subprefecți.