MENIU

Premierul anunță azi dacă mai avem acord cu FMI. Care este „mărul discordiei“

<p>Victor Ponta</p>

Premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, vor susține astăzi la ora 13.00 o declarație de presă la Palatul Parlamentului în urma discuțiilor cu FMI, potrivit biroului de presă al Executivului.

Conferința de azi de la ora 13.00 vine la finalul negocierilor dintre Guvern si Fondul Monetar International, si este de asteptat ca Ponta sa anunte daca Romania va incheia sau nu cu FMI un nou acord.

Cel de-al treilea acord succesiv al României cu FMI, aflat încă de la început sub semnul neînţelegerilor şi tergiversă­rilor a ajuns din nou într-un punct nevralgic, de această dată „mărul discordiei“ fiind energia, potrivit zf.ro.

Reorganizarea Complexului Energetic Hunedoara, care a fost pe pierdere şi are datorii mari, şi liberalizarea preţului la gaze pentru populaţie conform calendarului au generat neînţelegeri între autorităţile române şi experţii internaţionali, prelungind negocierile, care erau aşteptate să se încheie la sfârşitul săptămânii trecute.

Rămâne de văzut dacă în urma nego­cierilor experţilor internaţionali cu pre­mierul Victor Ponta vom mai avea sau nu acord cu FMI. Acordul este practic „sus­pendat" din vara anului trecut, în urma deciziei de re­du­cere a CAS. Primele două evaluări ale acor­dului stand-by preventiv au fost realizate în prima parte a anului 2014.

Klaus Iohannis se întâlneşte, luni, cu delegaţia FMI

Preşedintele Klaus Iohannis se va întâlni, luni, cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni, la două ore după ce şeful statului se va adresa Parlamentului, într-un mesaj pe care îl va susţine în plenul reunit al celor două Camere.

Discuţiile preşedintelui Iohannis, cu delegaţia comună a FMI şi a Comisiei Europene, vor avea loc după ce şi premierul Victor Ponta se va întâlni cu reprezentanţii instituţiilor internaţionale. De asemenea, şi Comisiile de buget-finanţe din Parlament se vor întâlni, luni, cu reprezentanţii FMI, cu care vor discuta despre situaţia creditelor acordate în franci elveţieni.

În negocierile de sâmbătă nu s-a ajuns la un acord, privind mai multe subiecte, cele mai importante vizând preţului gazelor pentru populaţie şi Complexul Hunedoara.

"În primul rând, experţii Comisiei Europene insistă pentru o soluţie privind liberalizarea preţului la gaze, unde partea română nu a avut aproabare de a îngeţa procesul. Discuţiile au fost aprinse şi pe problema Complexului Energetic Hunedoara, pentru care experţii internaţionali cer lichidarea companiei. Decizia pe cele două subiecte a fost amânata şi urmează să fie negociată, cel mai probabil luni, de delegaţia comună FMI şi CE direct cu premierul Victor Ponta", au declarat, pentru Mediafax, surse oficiale, după discuţiile de sâmbătă dintre ministrul Energiei, Andrei Gerea, şi delegaţia comună Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană.

Delegaţia FMI-CE se află la Bucureşti pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, care ar urma să se încheie în luna septembrie a acestui an. România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Acordul, care este însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Mai multe articole despre:
FMI delegaţie FMI